Tancem proti kybernetickému násilí na ženách

13. únor 2014

Dnes odpoledne se můžete přidat k miliardě lidí po celém světě a podpořit aktivity One Billion Rising. Tématem letošního tanečního protestu je kyberšikana vůči ženám a lidem, kteří jim pomáhají. Odehraje se od čtyř odpoledne na náměstí Kinských v Praze. O fenoménu agrese online jsme mluvili s Adrienou Gabrielovou z neziskové organizace proFem.

Je alarmující, že kyberšikana i přes snahu řady organizací a odborníků není na ústupu. Naopak s rozmachem sociálních médií stále roste.Čím dál tím víc útočníků v anonymním kyberprostoru vystavuje lživé, urážlivé a výhružné informace nejen o svých bývalých partnerkách, ale i o jednotlivcích a organizacích, které jim nabízí podporu a pomoc. Útočníci se navíc na internetu sdružují a podporují, utvrzují se ve svých aktivitách a spojují se k útokům na své oběti.

Počet pozitivně vyřešených případů je u nás bohužel stále mizivý. Útočníky je těžké dopadnout a usvědčit. Jak potvrdila Adriena Gabrielová, v českém prostředí zatím nemáme žádný pozitivní příklad dopadení a potrestání kyberšikany. Právě proto je potřeba o problému diskutovat a hledat cesty a prostředky k jeho řešení. Kdo jsou nejčastěji pachatelé a oběti a jak je možné se bránit? Poslechněte si rozhovor:

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.