Techno vyměnil za písničkářství. Vladimír B. zpívá o úzkostech do samohrajkového post-punku

20. červenec 2021

Už tuhle středu se opět uvidíme na pražském Stalinu, kde na dalším vydání Startér Showcasu vystoupí letošní vítězové hitparády Méta Monde a spolu s nimi také Vladimír B., písničkář, který zní jako Kittchen a Joy Division dohromady. Ještě před koncertem jsme s Vladimírem stihli probrat lásku k technu a udělat spoustu trapných fórů. Jako vždycky.

Vladimír, vlastním jménem Zbyněk Grepl, začal s hudbou ve dvanácti. Tehdy prý poslouchal Karla Kryla a Zuzanu Navarovou. Pak ale přišla láska k technu, první vlastní produkce, posléze zase pocit, že rovný beat mu umělecky nestačí.

Tak jako mnoha lidem, i Zbyňkovi přinesla změnu pandemie. Konečně spojil dvě věci, které ho dlouhodobě bavily. Psaní básní a zájem o post-punk a lo-fi daly vzniknout novému uměleckému pseudonymu: Vladimírovi B.

Je to ten divnej strach, zpívá v tracku Paralýza, který tak skvěle popisuje zvláštní stavy úzkosti. Vladimír nabízí terapii špínou, samohrajkovým punkem, ošuntělou sedm set sedmičkou. Funguje to skvěle. Ověřit si to budeme moct už ve středu na pražském Stalinu!

Jak zní Vladimírova další tvorba? Jaké bylo účastnit se Startéru, kde se dočkal nečekaně přívětivé reakce? A co říkala paní Kaifoszová? Poslechněte si záznam z posledního dílu Startéru s Vladimírem B.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.