Teď už se můžeš jenom spláchnout. Ondřej Štindl napsal knihu o ponoru do kanálu vlastní duše

29. duben 2020
Liberatura

Je zima, těsně po prezidentských volbách. Vyhozený novinář Johan Souček tráví poslední den v práci, když ho napadne zkontrolovat komentáře pod svým sloupkem. Jeden tam je. „Teď už se můžeš jenom spláchnout do hajzlu,“ vzkazuje mu anonym s přezdívkou Lion 22. A tak začíná cesta velkou záchodovou mísou života Johana Součka a Petra Rubeše. 

„Byly to takový zvláštní dny. Byla strašná zima a z lidí sálala nějaká divná, naštvaná emoce,“ říká ke vzniku své novely Až se ti zatočí hlava spisovatel a scenárista Ondřej Štindl. Psát ji začal v březnu 2018, dva měsíce po vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě. Reakce na výsledky sledoval Štindl v Praze, která podle něj nebyla baštou současného prezidenta: „Měl jsem pocit, že lidi jako by se nechali táhnout skoro do té propasti, jak se píše v knížce. Jako kdyby tam byli najednou odhodlaní skočit. Z téhle emoce možná vznikla ta kniha.“

Až se ti zatočí hlava začíná touhou po osobní mstě, ale pak se plynule překlápí do příběhu o nepravděpodobném vztahu mezi nepřáteli a nakonec začne trochu připomínat temnou verzi francouzské grotesky Kopyto s Pierrem Richardem a Gérardem Depardieu. „Oba dva je docela těžké mít rád,“ říká Štindl o svých postavách narcistního, vyhořelého novináře Johana a agresivního internetového trolla Petra, „zároveň je taková spisovatelská pravda, že postava začne být zajímavá až v okamžiku, kdy se nějakým způsobem vymyká stereotypu. Jak Johan, tak Petr nejsou jenom strašní lidi.“

Jak se Štindlovi po dystopii a historickém románu psala ryze současná kniha? A jak úspěšný scenárista a novinář pozná, které téma se hodí na knihu a které potřebuje filmové plátno? Poslechněte si Liberaturu o knize Až se ti zatočí hlava.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.