Tělo jako materiál. „U kluků není nahota automatická. Že herečka ukáže prsa, je přece normální.“

2. březen 2020
Šeptem

„Moje scény v Pustině, které byly trochu o násilí a o nahotě, byly zvládnuté super. Zásadní bylo, že jsme se s Jaroslavem Duškem dopředu setkali, mluvili jsme o tom. Už když jsem se o tu roli ucházela, tak režisér Ivan Zachariáš mluvil o nahotě, o tom, že potřebuje, aby ta scéna byla syrová. Věděla jsem, do čeho jdu,“ popisuje herečka Anita Krausová okolnosti natáčení scény znásilnění v roli prostitutky v seriálu Pustina. Jak s nahotou pracují čeští filmaři?

„Bylo pro mě hodně důležité, že i pro Jaroslava to byla těžká scéna, že mu to nebylo jedno. Navíc ještě když je v roli násilníka,“ uzavírá Anita svoji pozitivní zkušenost. Podle ní se přístup k intimitě v prostředí českého filmu začíná měnit k lepšímu. „Myslím, že jde trošku o generační záležitost. Ale nechci nikomu stranit. Setkala jsem se s tím, že generace starších tvůrců hodně spoléhá na sílu okamžiku, překvapení, strategii, že jsou věci, které se hercům neřeknou, oni nebudou chtít zdržovat, tak to klapne. Tahle strategie mi nepřijde úplně férová, ale zároveň znám herce, kteří jsou schopni jen v okamžiku překvapení něco takového udělat.“

Čtěte také

„Klukům nahota tolik nevadí,“ shoduje se Anita s hereckou kolegyní Marií Štípkovou. „Po klucích se toho tolik nechce. Mám pocit, že odhalené scény jsou v případě mužů minoritní, nebere se to tak automaticky. Že holka ukáže prsa, je přece normální,“ dodává Marie.

Jedna z jejích prvních rolí byla ve filmu Anglické jahody. „Neřekla bych, že šlo o tlak. Spíš jsem moc nevěděla co a jak. Šlo o první větší roli a přistoupila jsem na spoustu věcí i z důvodu, že jsem byla ráda, že vůbec točím. Třeba že si nebudu vyjednávat lepší peníze, když vím, že tam mám být nahá,“ komentuje herečka dilema řady začínajících kolegyň.

„S nahotou jsem na začátku hrozně zápasil. V inscenaci Ambrózie Divadla Na zábradlí jsem to ještě uhádal a zůstal v trenkách. Pak přišla další věc, kde se svlíkali všichni a tam už to okecat nešlo. O to to bylo jednodušší. Na základě toho se to zlomilo,“ vzpomíná na začátky studu a angažmá Ivan Lupták, mimochodem Mariin herecký partner ve filmu Anglické jahody.

„Nedávno jsem vzpomínal na film Shortbus. Přemýšlel jsem, jestli bych – kdyby taková nabídka přišla – něco takového udělal. A myslím, že jo,“ dodává Ivan.

Co konkrétně provázelo natáčení odhalených scén v Pustině, Anglických jahodách nebo Osmi hlavách šílenství? A jak se v českém prostředí pohlíží na herečky, které s nahotou nemají problém?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.