Ten příběh jsem sebral ze země. Výstava Alter Ego Epose 257 luští temné devadesátky z odhozeného zápisníku

18. listopad 2021

V pražském NoDu je k vidění docela maličká výstava. Ve dvou ztemnělých místnostech září tajemný kořen mandragory a spousty obrazovek, na kterých problikávají amatérské záběry z devadesátkové Prahy. Z míst, kde stávali chlapečtí prostituti, kde se dealovaly drogy. Výstava pojmenovaná Alter Ego je sice malá, ale příběh, který ve své fragmentárnosti vypráví, by vydal na film.

Umělec Epos 257 zrovna dokončoval práci na jedné výstavě, když při focení na Smíchovském nádraží našel odhozenou aktovku. Uvnitř byly kopie dokladů, telefon a také zápisník. Měl jsem pocit, že jsem to psal já sám, říká bývalý sprejer, který si v notesu četl třeba i náměty filmových scénářů. Procházely se v nich squaty a temná zákoutí města.

Ten někdo, kdo zahodil svou aktovku na Smíchovském nádraží, uvažoval podobně jako Epos 257. I on totiž zkoumá periferii Prahy. To, co se děje v těch místech města, od kterých odvracíme zrak.

Epos rychle zjistil, že ztracené zápisky patří jistému Mirku Čáslavkovi, člověku, který se v 90. letech proslavil hlavní rolí ve filmu Mandragora. Je to o odvrácené tváři města, o dětské prostituci na hlavním nádraží, o klubové a drogové scéně spojené s tímhle backgroundem, vysvětluje Epos.

Upozornění: Následující video z filmu Mandragora Wiktora Grodeckého obsahuje sexuálně explicitní scény a vulgarismy.

Mirek hrál chlapeckého prostituta, který si své klienty hledá na pražském hlaváku a večer pak s kamarády hýří v nočních klubech. Film Mandragora režiséra Wiktora Grodeckého mapoval to nejtemnější, na co v devadesátkové Praze šlo narazit. A kdysi výrazně ovlivnil i Epose 257. 

Mirek začal hrát ten film. Uvažoval o tom, že by natočil Mandragoru 2. Koupil si kameru za honorář z toho filmu a začal ty věci ve městě natáčet, říká Epos, který přiznává, že se sám při práci na výstavě Alter Ego propadal do depresivních stavů.

Proč popadala umělce stísněnost? A jak dnes působí kultovní film Mandragora? Poslechněte si reportáž, ve které procházíme místa Prahy, kde se dá dodnes spadnout do propasti.

EPOS 257 & MI(A)REK ČÁSLAVKA FEAT. JAN LESÁK: ALTER EGO (k vidění v prostoru Roxy NoD do 21. 11.)

Procházka Prahou s Eposem 257
autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.