Teoretik architektury Philip Ursprung: Izolace může být smrtelná

4. duben 2014

Prahu po téměř dvaceti letech navštívil švýcarský teoretik a historik umění a architektury Philip Ursprung, profesor prestižní ETH v Curychu.

Povídali jsme si o jeho spolupráci se světoznámou švýcarskou architektonickou kanceláří Herzog & de Meuron. O důvodech, proč učí a o způsobech jakými učí. O jeho zájmu o vnitřní atmosféru staveb. O přenesení pojmu image (obraz) z umění do architektury 90. let 20. století a o tom, jak se z alternativy stal mainstream. A skončili jsme doporučením mladým studentům architektury, které lze ale univerzálně vztáhnout na studenty čehokoliv.

Philip Ursprung (* 1963) je profesorem dějin umění a architektury na ETH v Curychu. Studoval v Ženevě, Vídni a Berlíně. Vyučoval na Hochschule der Künste v Berlíně, na univerzitě v Curychu, na Columbia University v New Yorku a v ústavu architektury v Barceloně. Byl hostujícím kurátorem Kanadského centra pro architekturu v Montrealu, je autorem výstavy Herzog & de Meuron: Archeologie mysli a katalogu Herzog & de Meuron: Přirozená historie (2002). Byl také editorem sborníku Caruso St John: Téměř vše (2008). Poslední jeho prací je Allan Kaprow, Robert Smithson a meze umění (2013).

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.