Teplota stoupá! Podzimní horečku nám navozují Venktovka, Rosalía a Mat213

9. říjen 2024

Rosalía vydává další duet, tentokrát se vrací ke svým hudebním kořenům. Amber Mark se snaží odtancovat pryč od temné minulosti a hýbnout bokem lze i na novou desku Nesu oheň, kde Mat213 střídá žánry jako na běžícím páse. Oheň má po kapsách i Venktovka aka Princ Nahuel, na novém projektu 356 °F spolupracoval s producentem Lvciferem. Novinku představuje i kapela Cold Meat Party, která je Never Early Always Late a nechybí písničkářský objev Beata. Poslední hezký léto už bylo!

Mat213 - Poslední hezký léto
Credits: Matěj Čech, Tomáš Havlen
Label: Championship Music
Album: Nesu oheň

Mat213 se na novém albu Nesu Oheň pouští do výrazně angažovanějších poloh, než u něj bylo zvykem. Mimo jiné tu promlouvá o krizi bydlení, ve skladbě Kotě in the panelák vzpomíná na vrstevníky v sociálních problémech. Nechybí ale ani charakteristický hudební shitposting, kterým si Mat získal srdce zdejší scény i diváctvo pořadu Swag. Písnička Poslední hezký léto mezi tyhle momenty určitě patří, parodii tak často omílané nostalgie po devadesátých letech tu doprovází vybrnkávaná kytara na hraně kýče. A my u toho rozněžněle vzpomínáme na věci, co jsme vůbec nezažili.

Rosalía - Omega ft. Ralphie Choo
Credits: Andrew Wyatt, David Rodriguez, Dylan Wiggins, Juan Casado Fisac, Noah Goldstein, Rosalia Vila Tobella, Sam Gold, Terius Gesteelde-Diamant
Label: Columbia
Album: Omega ft. Ralphie Choo single

Katalánská zpěvačka Rosalía letos trousí po veleúspěšném albu Motomami z roku 2022 a loňském EPčku jen singly. Hostovala na singlu korejské zpěvačky Lisy a i novinka je duet – skladbu Omega nazpívala se španělským zpěvákem, který si říká Ralphie Choo. Singl vyšel na její 32. narozeniny a premiéru měl při televizní show spojené s barcelonským ohňostrojem. Singl Omega je zpívaný celý španělsky a Rosalía ho popisuje jako lovesong. „Omega je konec, je to oslava toho, že jsi našel něco, co jsi tak moc chtěl a pocit bezpečí, s nímž miluješ tak, že nechceš být už nikde jinde, jen právě tady.“ Skladba údajně není spojená s žádným albem, materiál na čtvrtou studiovou desku Rosalía teprve sbírá.

Venktovka - cali/opium
Credits: Jakub Bachorík, Lukáš Mutňanský
Label: OPAK DISSU LABEL
Album: 356 °F

Princ Nahuel znovu sestoupil na planetu Zemi a výsledkem je nové sedmiskladbové EPčko. Jakub Bachorík aka Venktovka ho natočil spolu s producentem Lvciferem a název tak trochu odkazuje na slavný román Raye Bradburyho o pálení knih. Obal měl na starosti Olbran Pavlíček. Nahrávku předznamenal pár dní před vydáním singl cali/opium, který si zařazujeme do playlistu. Venktovkovo nové EPčko se bude křtít 18. října v ARCHA+ společně s shows hudebníka Awoo (fka Bílej Kluk) a producenta BoLs/sLoB.

Amber Mark - Won't Cry
Credits: Amber Mark
Label: PMR Records
Album: Loosies EP

Americká R&B zpěvačka a producentka Amber Mark ohlašuje novým singlem budoucí projekt Loosies. Robo-disco hymna Won't Cry je skvělým soundtrackem k tomu vytancovat se z trablů a temné minulosti. „Nebudu brečet kvůli konci, který se nikdy nestal. Nebudu na tebe plýtvat časem,“ zpívá v refrénu a naznačuje, že píseň má temnější pozadí, než se zdá. Loosies bude třískladbové EPčko, které má zkrátit čekání na nové album, pokračovatele nahrávky Three Dimensions Deep z roku 2022. 

Beata - Břehy
Credits: Beata Červinková
Label: self-released
Album: Sirene EP

Začínající songwriterka Beata byla objevena hitparádou neobjevených v loňském roce, kdy vydávala citlivé písničky převážně v němčině. Díky příchozím e-mailům do soutěže víme, že nenávidí chemii a fyziku, díky aktuálním releasům zase že má talent pro experimentální pop. Píseň Břehy je součástí jejího druhého EP Sirene, které je už výhradně v češtině. Skrz melancholická vyjádření sama sebe dává posluchačstvu nahlédnout do její hlavy. Možná jsou její texty ještě příliš abstraktní, aby se k nim dalo dobře vztáhnout, nedávno si Beata nicméně splnila sen, kdy sdílela pódium s oblíbenkyní Annou Vaverkovou. A my se těšíme, s čím nadaná zpěvačka a flétnistka přijde příště.

Cold Meat Party - When I Was Small
Credits: Honza Podskalský, Petr Jiskra, Dalibor Knapp, Ondřej Vávra
Label: Paper Wall Records
Album: Never Early Always Late

Čtyřčlenná kapela Cold Meat Party je v současné sestavě na domácí scéně třetím rokem. Na samém konci září konečně přichází s dlouhohrající debutovou deskou Never Early Always Late. „Čas, srdce a střet s realitou, pragmatičností a neúprosností světa jsou ústředními motivy otevírající vír, který v různé intenzitě láká posluchače do svého středu,“ říká o nové desce sám frontman Honza Podskalský. Dvě kytary, baskytara, bicí, syntezátory a floutkovský hlasový projev tvoří výslednou kombinaci psychedelie, indie a sunshine popu. Do playlistu vybíráme hned energický otvírák nového alba nazvaný When I Was Small. S Cold Meat Party jste mohli oslavit novou desku naživo hned několikrát, stihnout můžete ještě křest 24. října v plzeňském Mōōvementu.

autoři: Filip Černý , Matěj Dvořák , Karel Veselý , Martina Foldynová , Aneta Martínková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.