#TimeToAct a Angelina Jolie jako princezna Diana 2.0

2. červenec 2014

V době, kdy Bob Geldof nebo Bono Vox začali zachraňovat Afriku, neexistovaly hashtagy, PayPal ani DMS. Přesto se Geldofovi podařilo zorganizovat koncert Live Aid, který ani bezmála o třicet let později nemá obdoby – a nejen proto, že tam hráli Queen. Největší hudební live produkce všech dob ovlivnila celou jednu generaci britských politiků a nastartovala až nekontrolovatelný vznik neziskovek v africkém regionu. Ovšem dnes se politiky a experty na rozvojová témata stává čím dál víc celebrit samotných.

Celebrity politics nebo krkolomně česky celebritizace politiky je fenomén sahající do druhé poloviny 20. století. Známé osobnosti se například rády angažují v kampaních domácí politiky – popová zpěvačka Katy Perry se minulý týden po setkání s Hillary Clinton nabídla, že pro bývalou ministryni zahraničí napíše propagační píseň, pokud bude kandidovat na prezidentku Spojených států.

Další využívají platformu slávy pro prosazení vlastní agendy a na funkce kandidují sami – třeba Ronald Reagan nebo Arnold Schwarzenegger. Donedávna se spekulovalo o politických ambicích Aleca Baldwina, který se do narození druhého dítěte vyjadřoval ke všemu možnému včetně bezpečnosti jaderných zařízení v USA v komentářích pro server Huffington Post. Celebrity se také často věnují rozvojové pomoci, k čemuž se pojí další neologismus – celebrity diplomacy.

Známým „zachráncem“ černého kontinentu se kromě Geldofa stal lídr U2 Bono Vox, který rozjel vlastní nátlakovou skupinu a spolupráci s různými komerčními značkami. Slavné ženy zase jako by charitu dostaly do popisu práce. Jenže fotky usměvavé princezny Diany s oběťmi neštěstí a nepřízně osudu všeho druhu už dneska působí skoro nepatřičně.

00760155.jpeg

Současná generace angažovaných celebrit jako by navázala určitým intelektuálním zázemím, znalostmi a zájmem na 70. léta – dekádu, kterou symbolizuje rozvoj kritických teorií a sociálních hnutí souvisejících například s ekologií – ovšem bez toho, aby provokovala a otevřeně kritizovala současný západní politický establishment. Snaží se ho dostat na svou stranu a na oplátku mu na chvilku uvolní malé místo na svém výsluní. Takhle spolupracoval Bono s Georgem Bushem a George Clooney má blízko k Baracku Obamovi.
Právě konformní Clooney a Mia Farrow, která patří do radikálnějšího křídla celebrity diplomatů, se různými, více či méně zdařilými způsoby snažili podnítit větší aktivitu americké vlády během konfliktu v Dárfúru a díky nim se téma poprvé dostalo do nejsledovanější talkshow Oprah Winfrey. Médii nyní proběhla zpráva, že Clooney bude kandidovat v roce 2018 na senátora.

Nejznámější současnou ambasadorkou dobra je herečka Angelina Jolie, zvláštní vyslankyně OSN pro uprchlíky, které v červnu britská královna propůjčila za její aktivismus titul Dame. V posledních víc než deseti letech se Jolie zaměřila na několik regionů – Balkán, Blízký východ a Afriku, kde se také věnovala Súdánu. Před rokem odjela do Konga studovat problematiku znásilnění během konfliktů. Fotky a reportáže o tom, jak se Jolie také v červnu zúčastnila světového summitu k násilí na ženách, viděli čtenáři všech typů periodik – od zpravodajských serverů přes bulvární magazíny po módní časopisy.

03155330.jpeg

Hashtag #TimeToAct, který se k akci pojí, poslal po Twitteru spolu s modlitbou za oběti i ty, kteří o nich veřejně hovoří, třeba papež František. Tlačit na přísnější soudy se zločinci vinnými ze sexuálních napadení během konfliktů, aby znásilnění přestalo být používáno jako válečná zbraň, se na summitu zavázal i současný americký ministr zahraničí John Kerry. A jinak uplakaná Angelina v tmavém byznys kostýmku se alespoň na chvilku usmála.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.