Tip Adama Gebriana: Kam na Slovensku? Navštivte Novou synagogu nebo prostor Mlynica

26. březen 2019
Tip

Tento týden pro vás vybíral teoretik architektury Adam Gebrian. Pokud máte naplánovaný výlet na Slovensko, můžete do svých cest zahrnout návštěvu Nové synagogy v Žilině.

O návrh se postaral německý architekt Peter Behrens a výstavba byla dokončena v roce 1931. Původním účelům ale sloužila pouze chvíli. V roce 2017 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce a teď ji můžete navštívit vždy od středy do neděle.

Promotérem v Žilině v DIY sále z beden od piva. „Ukázali jsme, že se lidi můžou o město starat sami“

z akce Vyčistíme si zahradu stanice

„Řekli jsme si s kamarády, že jestli chceme zůstat v Žilině, tak tu musíme mít nějaké svoje centrum,“ vzpomíná na dobu studia Marek Adamov, promotér, který tu vede hned dvě taková místa. Žilina je s 85 tisíci obyvateli až čtvrté největší slovenské město, díky sdružení Truc sphérique, („něco kulatého“) se tu ale děje pořád něco. Na koncerty se tu chodí na nádraží nebo do synagogy, na divadlo do sálu, který si parta kamarádů postavila z hlíny, slámy a beden od piva.

Gebrian dále doporučuje zastávku v kulturním centru v historické části Trnavy. Nádvorie v dubnu oslaví 1. narozeniny a nabízí bohatý program plný přednášek, diskuzí, projekcí nebo divadelních představení. Poslední tip směřuje do bratislavského multifunkčního prostoru Mlynica. Ten vznikl z rekonstrukce staré výrobní haly slovenským ateliérem gutgut. V současnosti funguje jako eventový sál, kanceláře a v nejvyšším poschodí je obytný prostor. Podrobnosti si poslechněte v celém Tipu s Adamem Gebrianem.

Příští týden doporučuje dokumentarista Bohdan Bláhovec.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka