Tip dné: Nováčci Cryogeyser jsou na své debutové desce ve vážném vztahu s kytarou

15. srpen 2019
Tip

Producent Ondřej Holý alias dné tento týden doporučuje atmosférické kytarové skladby od losangeleských dreampopových nováčků Cryogeyser a veteránů lo-fi zvuku Duster. Obě kapely dělí od zveřejnění jejich první nahrávky dvacet let.

Losangeleská kapela Cryogeyser vydala před týdnem své debutové album Glitch. Podle Ondřeje se celá deska nese v duchu těsného sepjetí hlavních melodických linek a klidných kytar. „Chorus s kytarou jsou celou dobu ve vážném vztahu, a všechno tedy záleží na skladatelském umu. Ten se s přispěním naléhavého vokálu jejich zpěvačky nejvíc sešel v písni s názvem Leach,“ popisuje atmosféru nahrávky dné a doporučuje poslech celé desky. 

Na závěr se pak Ondřej vrací k oblíbené skladbě od kultovní lo-fi kalifornské kapely Duster: „Jedna z největších předností Duster byla vždycky precizní práce s akordy a píseň Inside Out je toho jasným důkazem,“ říká dné, přičemž připomíná jejich první album Stratosphere z roku 1998. Trio ze San José, k jehož zvuku se začali hudebníci hlásit až téměř o dekádu později a o kterém se hovoří jako o předzvěsti hnutí slowcore, se dalo minulý rok po dlouhé pauze zase dohromady. Do výběru z jejich diskografie se můžete ponořit na box setu Capsule Losing Contact, který v březnu vyšel na labelu Numero Group. 

Kterou kytarovou nahrávku byste si měli po víc než dvaceti letech podle producenta dné připomenout? A jaká debutová deska stojí tohle léto za pozornost? Poslechněte si hudební tip.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka