Tip Hellwany: Súdánský zpěvák Sammany hovoří o tématech, na která bychom neměli zapomínat

22. srpen 2019
Tip

Rapperka a vítězka hudebně exportní soutěže Czeching 2018 tento týden doporučuje tři různorodé interprety – súdánského zpěváka Sammanyho, slovenského rappera Porsche Boye a jeho začínajícího kolegu, který vystupuje pod jménem BIER.

Súdánský zpěvák a skladatel Sammany v nejnovějším singlu Matalib hovoří o probíhajícím politickém konfliktu ve své domovské zemi. V Súdánu totiž od dubna panuje chaos potom, co povstání svrhlo diktátora Umara Bašíra. Převratu předcházelo (a kvůli konfliktu občanské opozice s armádou jej následovalo) několik měsíců masových protestů, při kterých podle opozice zemřely desítky lidí. Podle Hellwany je důležité, aby se o podobných tématech mluvilo, a výpověď umělce, který se nachází bezprostředně na území konfliktu, je o to zásadnější, protože dokáže upoutat pozornost více lidí i u nás. 

Pro odlehčení pak Hellwana doporučuje píseň Stanko Lobotka od slovenského rappera Porsche Boye. Song vydal na konci července pod zavedeným slovenským labelem FCK THEM. Na singlu nejvíc oceňuje vtipný klip, který s dostatečným nadhledem propojuje jak postavy slovenského šoubyznysu, tak postavičky z popkultury.

„Abyste pořád neposlouchali jen to, co znáte, tak si poslechněte i Biera, protože toho určitě neznáte,“ doporučuje Hellwana na závěr nahrávky svého kamaráda, začínajícího slovenského rappera, který si říká BIER. Hudebník vydávající na labelu Real & Rare je podle rapperky umělcem, kterého se vyplatí do budoucna pozorně sledovat. „Je to hodně melancholický, hodně zvučný, má skvělý sound, a hlavně je to fresh,“ dodává Hellwana.

Jaký hudebník dokázal ve své hudbě přiblížit probíhající konflikt v Súdánu? A jaké slovenské rappery byste měli začít sledovat? Poslechněte si Hudební tip.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.