Tip Kaye Buriánka: Nový singl kapely Geronimo je jako osmiminutová hudební závislost

11. duben 2019
Tip

Kay Buriánek, zpěvák kapely FVTVRE, tento týden doporučuje desky od amerických experimentálních skupin Geronimo a American Pleasure Club nebo koncert brazilských hardcore kapel Rakta a DeafKids v klubu Underdogs'.

Kalifornští Geronimo, tedy hudební projekt baskytaristy Antony Francose, bubeníka Moisese Ruize a zpěváka W. T. Nelsona, známého z kapely Man Is The Bastard, právě vydali nový singl Obsolete. Kaye na skladbě, kterou přirovnává k zvukovému eposu, nejvíc uhranul její nenápadný ambientní začátek, který se pozvolna mění v „sonický buldozer s divoce deklamovaným vokálem“. Album Obsolete vychází 31. května na labelu Three One G Records. Dalším hlasitým tipem je pak baltimorský hudební podivín Sam Ray se skupinou American Pleasure Club. Album fucking bliss sice Sam Ray nahrál během devíti dnů už v květnu 2015, rozhodl se ho ale vydat až nyní – hovoří na něm třeba o zkušenostech s drogovou závislostí, manickou depresí nebo panickými záchvaty. Jeho hudba by se sice dala označit nálepkami jako doom metal, twisted pop, ambient nebo drone, ze všeho nejvíc jde ale podle Kaye o neobyčejně povedenou desku, kterou poslouchá pořád dokola. Posledním tipem je pak společný koncert brazilských hardcore kapel Rakta a DeafKids ve smíchovském klubu Underdogs'. Obě experimentální uskupení před nedávnem vydala nová alba a na společném evropském turné se 17. dubna zastaví i v Praze.

Která kapela zní podle Kaye Buriánka jako sonický buldozer? Které interprety nesmíte v dubnu v Praze minout? Poslechněte si hudební tip.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.