Tip Never Sol: Objevuji texty kapely Shortparis. Jejich hudba je tajemná a výjimečná

18. duben 2019
Tip

Zpěvačka a skladatelka Sára Vondrašková alias Never Sol tento týden doporučuje ruskou experimentální formaci Shortparis, nové album dánské zpěvačky Ellis May a české elektronické duo JayRõ.

Na kontroverzních ruských experimentátorech Shortparis zpěvačka oceňuje hlavně jejich progresivní postoj k tvorbě a originální texty. Pětičlenná formace, které se v posledním roce drží nálepka „nejlepší současná ruská živá kapela“, vystoupí 27. dubna se svojí koncertní performancí v pražském klubu Café V lese. V poslední době ji ale zaujala i hudba české elektronické dvojice JayRõ. Milovníci syntetizátorů Dubstract a Ambedo jsou pro ni nečekaným tuzemským objevem – na konci dubna vydávají na svém labelu Oddity Records debutové EP Suburban Sausages a tento týden zveřejnili první singl s názvem She Wants Me to Die. Na závěr Never Sol znovu připomíná hudbu dánské zpěvačky Ellis May. Její nové album The Distance vyšlo na začátku dubna na labelu Mayday Recordings. Na desce vyzdvihuje hlavně originální ženskou výpověď, silný hlas a povedenou kombinaci vlivů jako Portishead nebo Nico.

Jaká deska podle Never Sol přináší unikátní ženskou výpověď a jaká je její nejoblíbenější kapela? Poslechněte si hudební tip.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.