Tomáš Rektor v Diagnóze F: Prací zaháníme vnitřní prázdnotu

31. červenec 2014

Není vhodnějšího času, kdy mluvit o přepracování, než v létě, v čase dovolených. Připojit se k internetu už je možné prakticky kdekoliv, a tak není nic snadnějšího než mezi koupáním v moři překontrolovat pracovní e-mail, při slunění u plážového baru se zúčastnit online meetingu nebo jeden večer vynechat letní procházku a za zvuku cikád dokončit projekt, který má deadline samozřejmě už zítra.

Lidi, kteří pracují příliš, můžeme rozdělit do dvou základních skupin. V té první jsou ti, již práci věnují příliš mnoho času prostě proto, že je to právě teď potřeba. „Když teď budu tři měsíce usilovně pracovat, vytáhnu firmu z potíží, ve kterých je,“ zní často z jejich úst. Co na tom, že ze tří měsíců je najednou půl roku, rok, … Do druhé skupiny bychom zařadili ty, pro které je vysoké pracovní tempo přirozeností. Otázkou pak ale je, co je za jejich vztahem k práci ve skutečnosti.

Práce už dávno není jen prostředkem pro získání peněz na to, abychom mohli přežít. Můžeme v ní najít třeba pocit úspěchu, pocit, že jsme užiteční, že nás někdo potřebuje, že máme nějakou hodnotu. Tím, že se „zakousneme“ do práce, můžeme taky docela dobře odvést myšlenky od jiných oblastí života, ve kterých se nám třeba úplně nedaří. A tak je logické, že pokud bychom měli odpočívat bez práce a o tyto benefity bychom, byť jen na pár dní, přišli, můžeme z toho zažívat velmi nepříjemné pocity. Co kdyby v práci přišli na to, že to tam může fungovat docela dobře i bez nás?

Kolik práce už je příliš? A je lepší se na dovolené úplně odpojit, nebo je fajn přece jen občas zkontrolovat pracovní maily? Rozhovor s psychiatrem a psychoterapeutem Tomášem Rektorem nás uvádí do tématu letního třídílného speciálu Diagnózy F s podtitulem Příliš mnoho práce. V dalších dílech pak uslyšíte příběhy dvou lidí, kteří si díky přílišnému pracovnímu nasazení sáhli na pomyslné dno. Co na něm našli? A jaké důsledky na naše zdraví může mít to, když pracujeme příliš? O tom bude Diagnóza F první dva srpnové čtvrtky.

02318426.jpeg
autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.