Tomáš Vlach: Sever Nigérie v době voleb

30. květen 2011

Tomáš Vlach se před 2 týdny před vysíláním tohoto dílu cestovatelské a outdoorové Casablanky vrátil z Nigérie, kde byl na severu země součástí mise dohlížející na průběh voleb.

Nigérie je s počtem obyvatel přes 150 milionů nejlidnatější zemí Afriky (pětina všech obyvatel kontinentu), město Lagos jedním z největších megalopolí kontinentu a světa. V Nigérii se mluví více než 250 jazyky, což odpovídá počtu etnických skupin. Sever Nigérie je podobně jako v některých dalších západoafrických státech s jižním pobřežím Guinejského zálivu hodně odlišný od jihu. Tomáš Vlach nedaleko hranic Nigeru kontroloval průběh voleb a zároveň poznával život "jižně od Sahary" ve státě Katsina. Průběh voleb, jak vypadají volební místnosti a voličské průkazy, proč jsou v době voleb uzavřené hranice, to jsou některá z probíraných témat. Mluvili jsme ale také o mnoha apolitických věcech – probrali jsme fascinující pouštní trh v Jibii, Olumo Rock - černou „sestru australské Ayer's Rock” nedaleko hlavního města Abuja ve středu země.
Poslechněte si záznam vysílání!

Tomáš Vlach je televizní editor a reportér, humanitární pracovník a zároveň – původním vzděláním – vojenský pilot. Je to s mnoha zkušenostmi s cestováním po Kavkazu, Blízkém východě nebo Kavkazu. (Povídání s Tomášem Vlachem v Casablance o Střední Asii najdete ZDE)

02349834.jpeg

Facebook pořadu Casablanca. Aktuální informace k cestování do Nigérie vydává české Ministerstvo zahraničních věcí.


Zobrazit místo Tomáš Vlach: Sever Nigérie na větší mapě
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.