Too Hot to Handle: Proč české diváky zajímají „náruživí erasmáci v bizarní ozdravovně“?

28. duben 2020

„Harry je z Austrálie a já doslova nevím, kde to je,“ říká upřímně jedna ze soutěžících nového reality show hitu, kde je nejnáročnějším úkolem nemít s nikým sex. Proč je Too Hot to Handle návykové sledovat a zda má nějaké přesahy, hodnotí v panelové debatě Naomi Adachi, Jana Patočková, Jan Syruček, Tereza Nováková a Hana Bárta Nikodémová. Poslechněte si celou diskuzi v pořadu Kompot.

Námět na tuto reality show napadl tvůrce Lauru Gibson a Charlieho Bennetta nečekaně. Sledovali epizodu Seinfelda s názvem The Contest z roku 1992, ve které se Jerry, George, Elaine a Kramer vsadí o to, kdo vydrží nejdéle bez masturbace. Tuto epizodu mimochodem americký magazín TV Guide označil v roce 2019 za nejlepší epizodu všech seriálů vůbec. Vztahových show jako Hotel Paradise jsme mohli vidět v Česku předtím už mnoho, ale v případě Too Hot to Handle se jedná o „klasiku s twistem“, který samotný koncept překlápí na hlavu. V poslední době jsme mohli zhlédnout víc takových pořadů, například The Circle, Love is Blind nebo v dramatické tvorbě Killing Eve. Je to podle filmového producenta Jana Syručka a scenáristky Terezy Novákové v audiovizi trend?

Pravidla, která mnohdy nejsou divákům ani soutěžícím zcela zřejmá, hovoří však ve výsledku jasně: aby vyhráli soutěžící 100 000 dolarů, musí se vzdát na zhruba tři týdny sexuálního fyzického kontaktu. Pokud se tak například políbí, vítězná částka se všem snižuje. Naomi Adachi poznamenává, že překvapivá na samotném pořadu je už jen ta skutečnost, že je toto pro naprostou většinu hráčů skutečně náročné. „Nevěděla jsem po čase, jestli jsem divná já, nebo oni,“ směje se. Které postavě nejvíce panelisté fandili a proč, zjistíte poslechem panelové debaty.

Stejně jako v každé reality show je klíčem k úspěchu dobré obsazení. Panelisté se shodují, že tentokrát se tvůrcům povedlo najít soutěžící prvotřídně. Možná pomohla i skutečnost, že jakkoli jsou všichni primárně anglofonní, pochází z různých států. I to podle Jany Patočkové dotváří pocit, že sledujeme zmutovanou verzi divokých večírků, které pořádají studenti na Erasmu. Podle Hany Bárty Nikodémové by kromě reunionu pomohlo konceptu zařadit i neheterosexuální soutěžící – pořad by tak rozporoval, že představa ideálního páru je jen jedna, jak to doposud činí. Proč jsou podle panelistů „ezoterické workshopy hledání sebe samotného“ v pořadu zbytečné?

Další reality show The Circle obrací pro změnu původní úspěšný koncept „vily velkého bratra“. Francouzskou verzi streamovací síť Netflix nabídla jako poslední ze tří za sebou natočených a podle moderátora Filipa Titlbacha ukazuje, že se formát na delší dobu vyčerpal. Proč se Šimon s Filipem neshodnou na vítězi, si poslechněte už teď v novém dílu popkulturního pořadu Radia Wave.

Jak by vypadala tuzemská verze? Ve které zahraniční reality show se nedávno ukazovala „česká kultura“? A kdo ze soutěžících nezná číslo na linku 911? Poslechněte si celý díl.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.