Top Styl Designer 2012

14. únor 2012

Pro začínající módní návrháře je důležité, aby svou práci představili laické ale i odborné veřejnosti.

Právě o propojení mladých kreativních lidí se skomírajícím českým textilním průmyslem a lidmi kteří chtějí nosit originální českou módu se od 90. let pokouší soutěž Top Styl Designer. Odehrává se tradičně v rámci Veletrhů Styl a Kabo a přestože se konání soutěže vloni stáhlo ze dvou na jedno ročně, představuje pro mladé tvůrce stále prestižní záležitost. Je to hlavně díky tomu, že v porotě tradičně figurují pedagogové z předních tuzemských uměleckých škol.

V První vlně se zaměříme na to, zda redukce soutěže ze dvou na jedno konání ročně přinesla zvýšení úrovně přihlášených prací a finálových přehlídek. Ty probíhaly od soboty do dnešního dne a ve včerejším vysílání jste se mohli exkluzivně dozvědět, kdo z letošních sedmi finalistů titul Top Styl Designer získal. Ve finále byli návrháři z Česka, Slovenska, ale třeba i z Filipín. A právě filipínská návrhářka Marian Andrada byla podle zákulisní šeptandy jedním z černých koní soutěže. Jak obstály její efektní modely obtěžkané složitou asijskou opulencí proti originální české a slovenské módě? O tom budeme mluvit s Veronikou Ruppert, která sledovala finálové přehlídky přímo na místě v Brně.

02396891.jpeg

Novým držitelem titulu Top Styl Designer se včera stal Pavel Berky. Mladý návrhář ze Slovenska, který v současnosti studuje na pražské VŠUP. Ještě před vyhlášením ocenění s ještě nic netušícím finalistou natáčela redaktorka Veronika Ruppert. Poslechněte si, jak se ve finále, které pro něj nakonec dopadlo vítězně, cítil.

V úterý 14. února se v pavilonu P na brněnském veletrhu Styl a Kabo naposledy představily kolekce, které se dostaly do finále soutěže Top Styl Designer. Mezi sedmi návrháři odborná porota vybrala jako nejlepší práci Pavla Berkyho. Na místě při vyhlašování výsledků 13. února natáčela Veronika Ruppert. Poslechněte si napjatou atmosféru vyhlašování a zdůvodnění, proč byla kolekce XY ze všech nejlepší. Rozhodnutí poroty vysvětloval jeden z jejích členů, pedagog pražské VŠUP, Josef Ťapťuch.

Ve finále Top Styl Designer 2012 bylo 7 návrhářů:

Pavel Berky, CZ, kolekce: XY (Favorité Modeschau v TSD 2012: Pavel Berky)
Anna Cichá, CZ, kolekce: Eternal Seekers (Favorité Modeschau v TSD 2012: Anna Cichá)
Barbora Divínová, CZ, kolekce: Organik
Luděk Kellner, CZ, kolekce: The Wave
Zuzana Králová, CZ, kolekce: Where Everything Begins
Marian „Happy“ Andrada, Filipíny, kolekce: TrianGular Evolution
Barbora Vartíková, CZ, kolekce: Black Bird.

Spustit audio