Totálně Bezradný, Honestly. Česká televize díky seriálu TBH mládne, ale jen naoko

25. únor 2022

Vítek nedávno absolvoval Berlinale – sice virtuálně, ale o to intenzivněji. Na festivalu viděl mnoho filmů, ale bohužel o nich není schopný kloudně mluvit. „Už si to nepamatuju,“ přiznává profesionální filmový kritik a vlastně ani moc nepřehání. „Všechno se mi slilo do jedný obludný hmoty.“ Který z promítaných snímků by vypískal i na FAMUFESTu? Jaký režisér podle něj jede na autopilota? A pomohlo by slavné přehlídce, kdyby porotě šéfovala Uršula Kluková? Zjistíte v Čelistech.

Filmově kritický magazín se po reflexích a divokých úvahách nad budoucností „brlohu Zlatého medvěda“ přesunuje zpět domů, aby oznámil převratnou novinku. „Česká televize se snaží ukázat, že necílí jenom na seniory,“ nakousává seriálový počin TBH Aleš. „Zajímá se i o mladé a prý i mluví jejich řečí… Za mě teda úplně ne,“ komentuje rozpačitě a shoduje se i s ostatními ve studiu.

„Je to jejich první webovej seriál popisující krizi na jednom brněnským gymplu, kde dojde ke střelbě, což spustí celou vlnu událostí,“ popisuje Vítek. „Téma násilí, šikany, identit a různejch vztahů provázanejch přes sociální sítě je dost aktuální. Ale musím říct, že tvůrci se nikdy nedotkli ničeho podstatnějšího – krom toho, že témata vznáší,“ shrnuje rozmrzele.

„Homosexualita, bisexualita, kyberšikana… rozhodně to má agendu, ale bohužel nic jinýho,“ potvrzuje Tonda, zatímco Aleš z povzdálí huláká, že mu chybí drogy (samozřejmě pouze ty seriálové). „Za mě je to fakt cringe. A i tohle slovo už je pryč, takže bych ho měl používat jenom já jako zasloužilej boomer,“ uzavírá.

Vojtěch Franců a Jiří Hába ve webseriálu TBH

Je lepší pustit si místo cringe Grinche? Jakým směrem se ubírá filmový festival Berlinale a lze se vůbec o nějakém směru bavit? Čím se Vítek na přehlídce stihl pokochat, než mu jeden ze soutěžních snímků přivodil kóma? Jaký díl Texaského masakru motorovou pilou mají kluci nejradši a proč to (ne)bude ten nejnovější? Nosí Tonda v kalhotách topící sáčky? A jmenuje se ve skutečnosti Anna? Umí Aleš kontrolovat svého vnitřního šimpanze? Která z pražských stanic metra a brněnských polévek nejvíc smrdí? Co zavání Tomáši Stejskalovi na filmu Uncharted? A kdo žije v ostravských popelnicích? Dozvíte se jedině v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.