Transsexualita: Život v cizím těle

8. září 2011

Transsexualitou, resp. poruchou pohlavní identity trpí jedinci, kteří se narodili do slova v nesprávném těle. Od malička si jsou celkem jisti tím, zda jsou chlapci nebo dívky, ale jejich tělo tomu neodpovídá. A tak si chlapci v dívčím těle přejí pod stromeček penis a dívky v chlapeckém těle naopak, aby jim penis zmizel.

V pubertě už padá kosa na kámen. Žádný zázrak se nestal, k žádné přirozené transformaci nedošlo. Zkusí to říct rodičům. Ti bývají zaskočeni. Často pak hledají chyby ve výchově, kterými způsobili, že pohlavní identita jejich dětí neodpovídá jejich biologickému pohlaví. Nenajdou je. Transsexualita je vrozená.

V médiích se objevují poněkud extrémní případy transsexuálních mužů, kteří ještě se ženskými orgány rodí děti. Jaký je ale obyčejný život lidí s poruchou pohlavní identity? Jaké to je, když změnou pohlaví začnou procházet na střední škole? A co se stane, když své pohlavní identity nevěnují pozornost a uvědomí si ji na prahu padesátky, když už mají rodinu a děti? O tom jsem si povídala se sexuoložkou a psychoterapeutkou, MUDr. Hankou Fifkovou.

MUDr. Hanka Fifková, sexuoložka, psychoterapeutka; věnuje především psychoterapii sexuálních dysfunkcí a neuróz, zabývá se problematikou sexuálních deviací, sexuálního zneužívání, modifikovala systém péče o transsexuální klienty, realizuje se v osvětové činnosti v rámci prevence AIDS.

Literatura:
Fifková, H., Weiss, P., Procházka, I., Cohen-Kettenis, P. T., Pfäfflin, F., Jarolím, L., Veselý, J., Weiss, Vladimír: Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identity

Odkazy:
Sexuologická poradna, MUDr. Hanka Fifková
Sexuologický ústav
, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.