Trošku Zodiac, trošku Dahmer. Artový true crime Svatý pavouk vás zavede do suterénu íránské společnosti

11. listopad 2022

Čelisti vzpomínají na režisérku laskavých rodinných komedií Marii Poledňákovou, která říkávala, že děti nic nepředstírají. „To je strašnej omyl, celá její filmografie je omyl,“ ohrazuje se Vítek. „Adorovala děti jako takový roztomilý bytosti, přitom Tomáš Holý – votravnej vopravdu až na půdu,“ syčí nepříčetně. Jsou dětští herci akceptovatelní alespoň k pašování alkoholu na plac? A je dobře, že se v aktuálních filmových novinkách moc nevyskytují?

Původem íránský režisér Ali Abbasi dal v krimi Svatý pavouk před dětmi přednost masovému vrahovi, což Čelisti samozřejmě schvalují. A udělal to navíc zatraceně chytře! „Na příběh o vraždách, které se v Íránu odehrály mezi lety 2001–2002, aplikuje postupy ze scandi noir. Je to psychologickej pohled zkoumající nejen vraha, policii a novinářku pátrající po pachateli, ale i společenský vztahy. Nejde jen o napínavou honbu za zabijákem, ale především řez tou společností, kterej ukazuje, kde vzniká nenávist k ženám,“ popisuje Vítek.

Zatímco u Svatého pavouka vám mnohdy zatrne i ze scén, kde se nevraždí, hororovou antologií Kabinet kuriozit Guillerma del Tora se možná nechtěně prochechtáte. „Já jsem na tohohle režiséra nikdy moc netrpěl. A když jsem koukal na ty jeho nezáměrně srandovní výstupy před jednotlivejma epizodama, bylo mi ho trošku líto,“ říká o nepovedené stylizaci do Hitchcocka Aleš. A nedomrlé jsou i samotné příběhy, které sice chrlí spousty efektů, ale nedopečené scénáře a přehnanou stopáž tím nezachrání. „Tak apatickej jsem u věcí, který mám rád, už dlouho nebyl,“ zařezává sérii Vítek.

Co je to vreckový démon? Koledujete si poslechem Beatles o návštěvu exorcisty? Inspiroval se Marvel Aloisem Jiráskem? Vzniklo v Česku konečně zase dobré sociální drama? Je Aleš plný bufoteninu? Měl by Vítek nosit čádor, i na spaní? Má Tomák žíznivku? A bude se o Vánocích ve studiu papat sušená žabí kůže? Dozvíte se v Čelistech.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tomáš Stejskal , Tereza Kunderová
Spustit audio