Tyjátr - JEBU.H?

28. únor 2011

Nový díl interaktivního cyklu Hyde Park, který uvádí Švandovo divadlo na Smíchově, je na světě. Tentokrát dostal slovo režisér Jiří Honzírek. Jeho inscenace JEBU.H? se zabývá problémem zneužívání chlapců katolickým kněžstvem. Závěr ale není tak jednoznačný, jak by se mohlo na první pohled zdát, cílem totiž bylo především vyvolat diskusi.

Hyde Park si bere na paškál témata, jež aktuálně hýbou společností, jednotlivé díly jsou pak někdy více, někdy méně provokativní. Zatím se ale drží spíše toho více. JEBU.H? Jiřího Honzírka provokuje dost. Ale to není právě u tohoto režiséra nic překvapivého.
Poslechněte si rozhovor s Jiřím Honzírkem a ukázky z představení uvnitř příspěvku.

Téma náboženství, resp. jeho institucionalizované podoby, tedy církve, je pro mnoho lidí stále velmi citlivé. To se ukázalo i při přípravě inscenace JEBU.H?. Někteří herci po seznámení se zaměřením hry totiž odmítli účast.
Inscenace se může chvílemi jevit jako určitý druh koláže, jednotlivé scény ale nejsou nenávazné – naopak, divák po chvíli zjišťuje, že je vlastně účastníkem běžné katolické mše.

Ačkoli je problém zneužívání chlapců kněžími velkým společenským břemenem, právně i morálně odsouzeníhodným, člověk chvílemi až jakoby soucítí s knězem, jehož osamělost a nedostatek mnoha druhů citu ve vás vyvolává stísněnost, až lítost. JEBU.H? ve vás vyvolá spíš ještě více otázek než jasný, odsuzující postoj.

02266347.jpeg

Doufejme, že bude mít inscenace kýžený účinek a že ji snad v budoucnu budeme moci ještě vidět. Více projektů, jako je Hyde Park!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.