U Eminema jsme vyprskli smíchy. Poslechněte si první díl nového kritického magazínu Komplex

24. leden 2018

Proč je nové album Revival od Eminema tím vzácným druhem desky, u které se člověk musí smát nahlas? A je debutová nahrávka Pris opravdu prvním velkým českým albem roku? V prvním díle nového pořadu Komplex jsme se zamýšleli nejenom nad těmito závažnými otázkami, ale třeba i nad tím, proč zní všechna hudba líp, když se poslouchá ve vlaku.

Rozloučili jsme se s dlouholetou stálicí programu Radia Wave, tedy pořadem Factory, a ve velkém stylu přivítali novinku: hudebně kritický pořad Komplex, který má být nejenom „Katovnou pro 21. století“, ale především mixtapem hudební kritiky, tedy nikdy nekončícím proudem ostrých diskuzí a názorů na nové nahrávky. V prvním díle jsme se rozhodli vzhlédnout k rapovému trůnu a přesvědčili jsme se, kdo na něm nesedí: Eminem a jeho aktuální album Revival je deska, která má být politická, závažná, vyostřená a prudce osobní, ale ve skutečnosti je prostě jenom legrační. K rozboru jsme si přizvali redakčního muzikologa Jonáše Kucharského, který se ve svém ageistickém okénku zamýšlel nad tím, proč už to producentovi Ricku Rubinovi tolik tzv. nešlape. Komplexy jsme si každopádně na Eminemovi vyléčili všichni tři.

Vrať se do hrobu. Rap se mění, Eminem na albu Revival ale ne

Eminem

Na nové desce Revival se detroitský rapper Eminem opírá do Donalda Trumpa, nešikovně zkouší dělat trap a zároveň rapuje do vypalovačky od Cranberries. Při poslechu si připadáte trapně jako v nepovedené komedii. Chybí vám umělý smích? Smůla.

O něco pozitivněji naladění jsme byli při komplexní analýze dvojice Pris a jejich alba Naše večery. To jsme označili za první velkou českou desku roku 2018, a ačkoliv jsme se tak úplně neshodli na tom, jak moc připomíná Lukáš Grygar Petra Muka a nakolik je jeho vokální manýra obtěžující, nakonec jsme došli ke shodě – když se člověk v desce zabydlí a zvykne si na ni, těžko se mu z ní odchází. Dvojice Pris, kterou kromě Lukáše Grygara tvoří Tomáš Tkáč, se navíc skutečně autorsky doplňuje a právě ze spolupráce dvou různých autorů deska těží asi nejvíc.

V čem byla výjimečná deska Moon Safari od Air, která vyšla přesně před dvaceti lety? Co o novém albu Eminema napsal před lety Karel Čapek? Poslechněte si celý první díl pořadu Komplex.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.