U holek je problém často hůř viditelný, říkají zakladatelé projektu Alpateam, bojujícího proti šikaně

26. únor 2021

Alpateam je neziskový projekt dvou studentů střední pedagogické školy v Litomyšli Filipa Špinky a Štěpána Hartla zaměřený na problematiku mezilidských vztahů v souvislosti se šikanou a kyberšikanou. „Po osobních zkušenostech, ze kterých jsme si nejdřív dělali srandu, jsme si řekli, že to otočíme a zkusíme z toho udělat dobrou věc,“ vysvětlují počátky projektu. Jedním z jeho výstupů v letošním roce bude i výukový film.

Na přípravu filmu s názvem Nejlepší kamarád využili Filip a Štěpán uplynulé měsíce, kdy bylo kvůli koronavirové pandemii prakticky nemožné pořádat přednášky na školách. „Hned v březnu jsme si s naším patronem, hercem Radimem Fialou, řekli, že bychom konečně mohli začít dělat na scénáři. Radim nás propojil s lidmi z filmové školy v Písku a najednou z toho byl celý štáb,“ popisuje Filip. Během letních měsíců se následně podařilo výukový film i natočit.

„Rádi bychom to zglobalizovali, objeli s filmem školy, udělali přednášky, pozvali odborníky a známé osobnosti a otevřeně se o šikaně bavili,“ dodává Štěpán, podle kterého se jim na jedné z uskutečněných debat v Litomyšli osvědčilo, že takový koncept funguje. „Máme už navíc i nabídky ze Slovenska, takže jsme přemýšleli, že bychom film nadabovali do cizích jazyků.“

Co se týče pomoci šikanovaným, sázejí Filip a Štěpán mimo jiné na to, že se jim žáci a studenti coby vrstevníkům spíš svěří se svými problémy. Jaké jsou rozdíly mezi podobou šikany u dívek a kluků? „U holek ani nemusí okolí vědět, že se jedná o šikanu, často jde o různé druhy pomluv. Naopak u kluků je šikana častěji vidět i proto, že kluci jsou spíš rváči,“ vysvětluje Filip.

Jaké podoby má šikana za časů distanční výuky? Svěřují se se svými problémy ohledně šikany častěji dívky, nebo kluci? Poslechněte si celý rozhovor s Filipem a Štěpánem z projektu Alpateam.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.