„Ukázalo se, že jsem docela zručnej.“ Jak bohemista rekonstruoval stodolu podle architektů z BYRA

21. červen 2023

Studio BYRÓ architektů Jana Holuba a Tomáše Hanuse vytvořilo dva projekty, které se všem líbí a internet je miluje. Je to chata v Sušici a stodola pod Šumavou. Tam jsme se společně vypravili a povídali si s výhledem na louku.

„Jsem rád, že se tu ukázalo, že architektura se dá dělat tak, že je v souladu s idejemi udržitelnosti,“ říká majitel stodoly Michal Hořejší. Stavělo se skoro výhradně z materiálu, který se tu zbytečně válel – recyklované jsou podlahy, stůl i kuchyňská linka, kde se kombinují části z obchodu IKEA se starými prkny. „Nechci se holedbat, ale ukázalo se, že jsem docela zručnej, dodává Hořejší.

Jan Holub, investor Michal Hořejší a Tomáš Hanus ve stodole

Mluvili jsme o tom, co všechno se dá znovu využít a jak ušetřit. I o tom, jak se zadání „rekonstrukce stodoly z nalezeného materiálu“ vlastně projektuje. Rekonstrukce svépomocí přišla na půl milionu, i další naše téma byla nízkonákladová stavba. Chata v Sušici stála milion a půl. Publikovali ji po celém světě a jak říká Jan Holub z BYRÓ architekti, zapsali tím malé město pod Šumavou „na architektonickou mapu“. Co na chatce tak přitahuje? „Obecně tiny house je populární typologie, pro lidi uchopitelná a představitelná víc než velká architektura,“ myslí si Holub.

Studio ale k velké architektuře rozhodně směřuje. Proto se účastní mnoha soutěží na veřejné stavby: na domy v Českých Budějovicích, sportovní halu v Žatci, kulturní dům v Rokycanech. „Rádi bychom pracovali na věcech, které mají přesah někam dál a ovlivní víc lidí a víc věcí. Proto soutěžíme,“ vysvětluje Tomáš Hanus.

Více nejen o soutěžích na veřejné stavby uslyšíte v Bourání.

Soutěžní návrh na kulturní centrum v Rokycanech
Soutěžní návrh na smuteční síň v Novém městě na Moravě
Soutěžní návrh na smuteční síň v Novém městě na Moravě
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.