Ukrajina není jen o varenikách, boršči a spoustě vodky

10. březen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly Anželu, která se narodila na Ukrajině a později se usadila v Praze. Umí tak porovnat, kde to stojí víc za starou belu.

Anžela už v Praze doslova zakořenila, protože zde vystudovala a vdala se, takže už je s to porovnat, zda platí stereotypy o Češích a co si naopak oni myslí o Ukrajincích. Překvapilo ji, že si o jejím národu našinec myslí, že jsou všichni uklízeči a dělníci. Na Ukrajině se naopak říká, že v Evropě mimo Ukrajinu panují padlá morálka, pornobyznys a mafiánské praktiky. O Češích se také proslýchá, že stále pijí pivo, což je ostatně pravda. 

Ivana přidala k dobru, že si o Češích její oblíbení Gruzínci myslí, že jsou chladní. Oproti nim je asi chladný kdekdo, myslí si paušalizující Zuzana.

Právě Zuzanu pak jako zkušenou bydlenku zajímalo, jak se správně vaří boršč. Recept je překvapivě fluidní – nemusí tam být nutně maso ani kopr, základ je pouze řepa a zase řepa.

Moderátorky také zajímalo, jak funguje smíšené manželství Anžely a jak se jí žije s Čechem. Ta vyjádřila spokojenost – manžel je feminista, doma tudíž vaří i uklízí spravedlivým dílem. A Buchty jen tiše záviděly. Anžela také vyvrátila klišé o tom, že se Rusové a Ukrajinci nesnáší – záleží skutečně na mentalitě a na politickém smýšlení.

Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že Ukrajinci nejsou jen pojídači řepy a že Československo už neexistuje, ačkoli v cizině si kdekdo myslí opak.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.