Universum jak (s)právně vzdělávat

2. říjen 2009

Západočeská univerzita v Plzni se otřásá v základech. Právnická fakulta zažívá "časy pravdy" a akademický senát fakulty filozofické najednou odvolal děkana. Situaci jsme monitorovali společně s kolegyní Míšou Jendekovou. V závěru hodiny byla řeč o festivalu vzdělávání dospělých Aeduca.

Publicisticky laděné Universum, první v měsíci říjnu, se ve svém začátku věnovalo zpravodajství nejen z akademické půdy. V krátkosti jsme vysvětlili co se děje na Západočeské univerzitě v Plzni, ale věnovali jsme se také výuce dějepisu na základních školách nebo novému klubu UK K4.

Vedle problému na Právnické fakultě ZČU probíhají na této univerzitě také "boje" uvnitř fakulty filozofické. Akademický senát se na konci září najednou rozhodnul odvolat děkana doc. Ladislava Cabadu. O důvodech a důsledcích tohoto kroku jsem si povídal s rektorem Západočeské univerzity v Plzni doc. Josefem Průšou.

Celostátní média jsou v posledním měsíci prakticky denně zasypávána informacemi o událostech na Právnické fakultě ZČU. Fakulta údajně udělovala magisterské i doktorské tituly protiprávní cestou. Lavinu těchto nepříliš pozitivních informací odstartoval domnělý plagiátorský skandál proděkana Iva Tomažiče. O celé kauze si s rektorem Západočeské univerzity v Plzni doc. Josefem Průšou povídala kolegyně Míša Jendeková.

Na závěr pořadu jsme se věnovali Festivalu vzdělávání dospělých Aeduca, který pořádá Univerzita Palackého v Olomouci. Program závěrečné, znojemské, části představil jeden z pořadatelů Mgr. Ivan Trojan.

Na festivalu Aeduca se představí také redakční kolega a komediant Aleš Stuchlý. Jaké číslo si připravil pro návštěvníky festivalu ve Znojmě, si poslechněte v závěrečné části. Příjemný poslech!

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.