Universum: Práce v USA nelegálně? Bez problémů. S trochou štěstí

6. srpen 2013

Kapka odvahy, trocha štěstí a pár tisíc. Namíchejte tenhle koktejl ve správném poměru a zažijete v USA nezapomenutelný výlet. Jako se to povedlo Aničce a Marianě.

Mariana už v USA byla několikrát. Ovšem vždy jako turista. Ve dvaceti se s kamarádkou sebraly a se zpáteční letenkou, tak zvaným social security number a 50 tisíci korun v kapse vyrazily do San Francisca. Tentokrát na několik měsíců za prací.

Po několika dnech obcházení fastfoodů, kaváren a podobných podniků ale stále práci nenašly. Zeptaly se proto ve svém hostelu, kde nakonec začaly nelegálně jako pokojské. Později přidaly také tentokrát už legální job v přístavní kavárně.

To Anička měla cesta mírně jednodušší. Do Bostonu odcestovala na měsíční kurz angličtiny, během kterého mohla místo najít. Po pěti dnech sehnala práci v kavárně, kde dělala sendviče. Bez povolení. Pobyt se obešel bez problémů a zhruba 60 tisíc korun, které si za dva měsíce práce vydělala, pak utratila při měsíčním road tripu napříč USA.

Více o tom, jak se v USA žije, pracuje a cestuje, si poslechněte v záznamu Universa, které vás rozhodně nenabádá, abyste jezdili do Spojených států pracovat nelegálně. O jiných způsobech cesty na Západ za prací, studiem nebo jen cestováním jsme si v závěru pořadu povídali s Naďou Málkovou z jedné ze zprostředkovatelských agentur.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio