Unsound 2013: Koncerty, které se neopakují

7. srpen 2013

Krakovský Unsound festival, který se s podtitulem Interference uskuteční v týdnu mezi 13. a 20. říjnem, si během první dekády své existence zcela zaslouženě vydobyl přední místo mezi světovými hudebními festivaly. Jednak vizionářským line-upem a celkovou dramaturgií, ale také výběrem koncertních prostorů a exkluzivními vystoupeními, které jsou často premiérou i derniérou zároveň.

Hned první zveřejněná jména jedenáctého ročníku Unsoundu se postarala o solidní haló. Mezi mnoha dalšími totiž bylo potvrzeno vystoupení dua Porter Ricks, které vydalo v polovině 90. let dvě dodnes vysoce ceněná alba kombinující temné minimal deep techno s dark ambientními dozvuky. Po mnohaleté pauze se oba členové, tedy Thomas Köner a Andy Mellwig, dali znovu dohromady, a na podzim v Krakově tak nechají vzpomenout na svou společnou produkci v letošním jediném vystoupení.

Neméně očekávaným a exkluzivním bude také „Sleep Concert“ jedné z žijících legend ambientu, Američana Roberta Riche, který podobný, celou noc trvající live-set odehrál před klimbajícím publikem naposledy v půlce 90. let.

Ani v o pár týdnů později oznámené druhé várce vystupujících nechyběly další specialitky, na které se návštěvníci letošního Unsoundu můžou těšit. Australan Oren Ambarchi, který si na začátku června odbyl také svou českou premiéru v Praze, by sám o sobě nebyl až tak výjimečnou položkou v programu – kdyby ho ovšem na pódiu neměl doprovodit krakovský symfonický orchestr. Ambarchi s ním odehraje epickou půlhodinovou skladbu Knots ze skvělé desky Audience Of One, která mu vyšla v loňském roce u labelu Touch.

02756933.jpeg

Dalším exkluzivním vystoupením pak bude společná performance Andyho Stotta s dvojicí Demdike Stare, kteří pro jedenáctý ročník Unsoundu připravují speciální hardware live-set pojmenovaný Eutectic.

I několik interpretů ze zatím poslední, třetí vlny jmen zveřejněné na konci července, odehraje v Krakově vystoupení, která už se nebudou jen tak opakovat. Po víc než třech dekádách opět spojí na pódiu své síly Rhys Chatham a Charlemagne Palestine. Tihle dva američtí avantgardní skladatelé se představí v prostoru gotického kostela svaté Kateřiny, podobně jako křehká Julianna Barwick. Koncertní verzi její nové, srpnové desky Nepenthe navíc obohatí polský dívčí sbor. Speciální doprovod, tentokrát v podobě smyčcového kvartetu sestaveného ze členů krakovského symfonického orchestru, bude mít na Unsoundu i Dean Blunt, který samozřejmě přijede se svým letošním skvělým albem The Redeemer.

02884628.jpeg

Unsound 2013: 13. – 20. říjen, Krakov

Spustit audio