Upečte si sladkou Itálii s vánočně naladěnou Maškrtnicí Julianou Fischerovou

20. prosinec 2021
Ve vlastní šťávě

Vánoční Šťávu jsme pojali trochu jinak – speciálem s Vítkem Svobodou a gastropublicistkou Aničkou Grosmanovou, kde se Juliana ocitla v pozici hosta svého pořadu. Řeč byla o tom, jak moc jsme se jako malí těšili na Vánoce, jaké tradice předáváme dál svým dětem a kolik jsme toho stihli v adventu i během samotného slavení zazpívat. A aby tenhle díl nebyl málo sladký, upekli jsme last minute cukroví, na které nepotřebujete ani sofistikovaná vykrajovátka, ani dny odležení těsta.

Jestli chcete něco nutně na svátky vyrobit, a přitom nemáte nic než misku, troubu a plech (a podobně jako Juliana jen málo výtvarného nadání), jsou cantuccini přesně pro vás. Vydrží dlouho, křupou, jsou plné ořechů a hotové skoro hned – pokud nepočítáme dobu sušení.

Sušenky pochází z Itálie, pojí se s městem Prato a tradičně se koření trochou anýzu, ale klidně můžete použít i jen vanilku nebo její kombinaci s pomerančovou kůrou. U nás zdomácněl spíše bílkový chlebíček, který je ale svým způsobem podobný – a navíc zero-waste, protože se upotřebí bílky z jiného pečení, kdyby náhodou zbyly.

Anička Grosmanová a Juliana Fischerová s last minute náhradou cukroví a novoroční čočkou

Cantucciny

Ingredience
  • 2 velká nebo 3 malá vejce (130 g)
  • 160 g cukru (část vanilkový)
  • kůra z půlky biopomeranče
  • 7 g kypřicího prášku (originálně se někdy používá i amonium, podobně jako ve starých receptech na perníčky nebo rakvičky)
  • 1 g soli
  • 280–300 g mouky, 100 g celozrnné, zbytek hladké (v originále hladká, ale celozrnná je o něco chutnější)
  • 150 g mandlí a lískových ořechů, zčásti posekaných
  • 100 g rozinek nebo sušených višní

Postup:

Ušlehejte vejce s cukrem do rozpuštění cukru a bokem promíchejte suché suroviny  mouku, sůl a případně půl lžičky mletého anýzu. Do rozmíchaných vajec vmíchejte mouku a vytvořte těsto, na pomoučené ploše z něj pak utvořte čtyři podlouhlé bochníčky. Pečte je do zezlátnutí (1520 minut) na 200 stupňů, pak nechte lehce vychladnout a nakrájejte ostrým nožem na plátky. Vraťte do trouby, aby se ještě plátky dosušily a zezlátly i na řezné straně  cca 10 minut na 140 stupňů a 10 minut v docházející troubě. Vychladlé cantuccini skladujte v plechovce, aby nenavlhly (pravý opak než u českého cukroví).

Tip: Cantuccini jsou svým způsobem podobné českému bílkovému suchárku, to je ale svět malý, že? Postup u něj je podobný, ale místo vajec se šlehačem vyšlehají s cukrem jen bílky a díky tomu lze prášek vynechat (ovšem chce to mixér). Protože je pak těsto velmi měkké a vzdušné, peče se ve formě na srnčí hřbet nebo na chlebíček. Krájí se vychladlý na cca 34mm plátky a následně se suší na 120 stupňů, dokud hezky nekřupe. Sušené ovoce vzhledem k tomu, jak tence se krájí, je nevhodné.

Bonus: Lanýže

Pokud nemáte ani troubu, můžete sladké buď vynechat, koupit, nebo vyrobit čokoládové lanýže. Lanýž je vyformovaná čokoládová ganache, tedy čokoláda v emulzi se smetanou nebo jinou tekutinou – výborné jsou i s rostlinnou smetanou nebo v kombinaci s malinovou dření (mražené maliny přepasírované přes sítko).

Ingredience
  • 110 g čokolády (minimálně 70%)
  • 70 g smetany (nebo rostlinné smetany, popřípadě dřeň v kombinaci s kokosovým tukem – 55 g dřeně, 15 g tuku)
  • 10 g alkoholu (rum nebo whiskey)
  • cukr moučka podle chuti
  • špetka soli
  • kakao, kokos, cukrová posypka nebo mrazem sušené ovoce na obalení

Postup:

Smetanu rozpusťte v hrnci na mírném plameni. Přidejte najemno nakrájenou čokoládu, cukr (cca 10–20 g), promíchejte a následně přidejte alkohol (lze vynechat, ale voní a funguje i jako konzervant). Dobře rozmíchejte a nechte v lednici vychladit do druhého dne. Poté z lednice vyndejte, odkrajujte lžičkou kousky a ty buď rovnou obalte v posypce, nebo utvořte kuličky a následně obalujte. Směs se rychle rozpouští, tak je třeba neotálet. Skladujte uzavřené v lednici.

Jak zní správný křup hotových sušenek? Poslechněte si celé povídání a těšte se na příští díl, ve kterém budeme vařit novoroční čočku podle speciálního rodinného receptu!

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.