Upečte si sladkou Itálii s vánočně naladěnou Maškrtnicí Julianou Fischerovou
Vánoční Šťávu jsme pojali trochu jinak – speciálem s Vítkem Svobodou a gastropublicistkou Aničkou Grosmanovou, kde se Juliana ocitla v pozici hosta svého pořadu. Řeč byla o tom, jak moc jsme se jako malí těšili na Vánoce, jaké tradice předáváme dál svým dětem a kolik jsme toho stihli v adventu i během samotného slavení zazpívat. A aby tenhle díl nebyl málo sladký, upekli jsme last minute cukroví, na které nepotřebujete ani sofistikovaná vykrajovátka, ani dny odležení těsta.
Jestli chcete něco nutně na svátky vyrobit, a přitom nemáte nic než misku, troubu a plech (a podobně jako Juliana jen málo výtvarného nadání), jsou cantuccini přesně pro vás. Vydrží dlouho, křupou, jsou plné ořechů a hotové skoro hned – pokud nepočítáme dobu sušení.
Sušenky pochází z Itálie, pojí se s městem Prato a tradičně se koření trochou anýzu, ale klidně můžete použít i jen vanilku nebo její kombinaci s pomerančovou kůrou. U nás zdomácněl spíše bílkový chlebíček, který je ale svým způsobem podobný – a navíc zero-waste, protože se upotřebí bílky z jiného pečení, kdyby náhodou zbyly.
Cantucciny
- 2 velká nebo 3 malá vejce (130 g)
- 160 g cukru (část vanilkový)
- kůra z půlky biopomeranče
- 7 g kypřicího prášku (originálně se někdy používá i amonium, podobně jako ve starých receptech na perníčky nebo rakvičky)
- 1 g soli
- 280–300 g mouky, 100 g celozrnné, zbytek hladké (v originále hladká, ale celozrnná je o něco chutnější)
- 150 g mandlí a lískových ořechů, zčásti posekaných
- 100 g rozinek nebo sušených višní
Postup:
Ušlehejte vejce s cukrem do rozpuštění cukru a bokem promíchejte suché suroviny – mouku, sůl a případně půl lžičky mletého anýzu. Do rozmíchaných vajec vmíchejte mouku a vytvořte těsto, na pomoučené ploše z něj pak utvořte čtyři podlouhlé bochníčky. Pečte je do zezlátnutí (15–20 minut) na 200 stupňů, pak nechte lehce vychladnout a nakrájejte ostrým nožem na plátky. Vraťte do trouby, aby se ještě plátky dosušily a zezlátly i na řezné straně – cca 10 minut na 140 stupňů a 10 minut v docházející troubě. Vychladlé cantuccini skladujte v plechovce, aby nenavlhly (pravý opak než u českého cukroví).
Tip: Cantuccini jsou svým způsobem podobné českému bílkovému suchárku, to je ale svět malý, že? Postup u něj je podobný, ale místo vajec se šlehačem vyšlehají s cukrem jen bílky a díky tomu lze prášek vynechat (ovšem chce to mixér). Protože je pak těsto velmi měkké a vzdušné, peče se ve formě na srnčí hřbet nebo na chlebíček. Krájí se vychladlý na cca 3–4mm plátky a následně se suší na 120 stupňů, dokud hezky nekřupe. Sušené ovoce vzhledem k tomu, jak tence se krájí, je nevhodné.
Bonus: Lanýže
Pokud nemáte ani troubu, můžete sladké buď vynechat, koupit, nebo vyrobit čokoládové lanýže. Lanýž je vyformovaná čokoládová ganache, tedy čokoláda v emulzi se smetanou nebo jinou tekutinou – výborné jsou i s rostlinnou smetanou nebo v kombinaci s malinovou dření (mražené maliny přepasírované přes sítko).
- 110 g čokolády (minimálně 70%)
- 70 g smetany (nebo rostlinné smetany, popřípadě dřeň v kombinaci s kokosovým tukem – 55 g dřeně, 15 g tuku)
- 10 g alkoholu (rum nebo whiskey)
- cukr moučka podle chuti
- špetka soli
- kakao, kokos, cukrová posypka nebo mrazem sušené ovoce na obalení
Postup:
Smetanu rozpusťte v hrnci na mírném plameni. Přidejte najemno nakrájenou čokoládu, cukr (cca 10–20 g), promíchejte a následně přidejte alkohol (lze vynechat, ale voní a funguje i jako konzervant). Dobře rozmíchejte a nechte v lednici vychladit do druhého dne. Poté z lednice vyndejte, odkrajujte lžičkou kousky a ty buď rovnou obalte v posypce, nebo utvořte kuličky a následně obalujte. Směs se rychle rozpouští, tak je třeba neotálet. Skladujte uzavřené v lednici.
Jak zní správný křup hotových sušenek? Poslechněte si celé povídání a těšte se na příští díl, ve kterém budeme vařit novoroční čočku podle speciálního rodinného receptu!
Související
-
Párek není steak. Kvalitu potravin vnímáme subjektivně, skrze naše očekávání, říká odbornice
S Annou Grosmanovou, která se zemědělství věnuje jako agroreportérka i propagátorka hnutí Slow Food jsme probrali, kam zajet na pole i co to znamená malý zemědělec.
Více o tématu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka