Usaďte se do sofa, přichází apokalypsa. Komplex o masterpiecu These New Puritans

17. duben 2019

V Komplexu jsme si konečně udělali čas na jednu z nejvýraznějších letošních desek: nekompromisní artpopový masterpiece Inside The Rose britské bratrské dvojice These New Puritans. K analýze jsme přizvali hudební publicistku a členku projektu Margo Anetu Martínkovou, se kterou jsme společně promluvili o patosu, okultismu, šustění křídel jestřábů a potřebě poslouchat hudbu, která člověka přesahuje.

„Na These New Puritans mě vždycky bavila ta kombinace neoklasického přístupu a popu,“ vysvětlila hned na začátek svůj vztah ke kapele Aneta. „Bavila mě tam ta práce s klasickými postupy a nepřišlo mi to nabubřelé. Když v roce 2013 vydali desku Field Of Reeds, pořád mi to přišlo jako zajímavý pop, který tu hranici nabubřelosti ještě nepřekročil.“ Aktuální desku Inside The Rose vnímá Aneta jako kompilaci postupů, které Puritans – sestávající dnes už jen ze zakládajících bratrů Jacka a George Barnettových – pilovali na předchozích deskách. „Ty předchozí desky se od sebe hodně lišily, Beat Pyramid jela na vlně postpunkového revivalu, Hidden se posunula hodně dál a Field Of Reeds byla atmosféricky zase úplně jinde. Tady se to všechno potkalo, má to intenzitu Hidden, jsou tam velmi křehké neoromantické postupy jako na Field Of Reeds. V tom mi ta deska přijde velmi silná a zároveň asi nejpopovější ze všech jejich desek.“

V Komplexu jsme se hodně bavili o patosu a o tom, že These New Puritans s ním rozhodně nešetří. Přesto jsme se shodli na tom, že Barnettovi umí patos rafinovaně mikrodávkovat a nám to nijak nevadí. Čím to je? „V současném popu je lačnost po civilnosti, po každodenních problémech, po malých věcech,“ řekla Aneta. „These New Puritans jdou úplně jiným směrem, v tiskových materiálech mluví o tom, že deska se zabývá krásou, transcendencí, to jsou všechno témata, která jsou v současné popkultuře úplně mimo. Já si bratry Barnettovy představuju jako lidi, co kontemplují ve své knihovně, probírají se prastarými knihami. Jestli z té desky ční nějaké téma, tak je to snaha jít po věcech, které člověka přesahují.“ V Komplexu jsme kvůli These New Puritans znovu zavzpomínali i na Scotta Walkera a především Marka Hollise z Talk Talk. Právě k nim mají totiž současní These New Puritans asi nejblíž – stejně jako oni žijí ve vlastním vesmíru.

Odkud se vzala Billie Eilish? Proč se o ní mluví jako o nejradikálnější teenagerce hudebního světa a hlasu generace? A jaká hudba bude znít, až konečně přijde apokalypsa? Poslechněte si celý Komplex!

Playlist:

Nilüfer Yanya – In Your Head (Miss Universe, ATO Records 2019)
Nilüfer Yanya – Heavyweight Champion Of The Year (Miss Universe, ATO Records 2019)
These New Puritans – Inside The Rose (Inside The Rose, Infectious Music 2019)
These New Puritans – Where The Trees Are On Fire (Inside The Rose, Infectious Music 2019)
These New Puritans – Beyond Black Suns (Inside The Rose, Infectious Music 2019)
Billie Eilish – Xanny (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, Darkroom / Interscope Records 2019)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Související