Ústí nad Labem není jen město, je to životní styl. Inspirovalo Wagnera, může i vás

6. říjen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát nepobývaly ve studiu v Praze, nýbrž v ústeckém kině Hraničář. Tam v rámci festivalu Elbedock vyzpovídaly Laďu Čumbu. Ten je, jakožto moderátor, učitel češtiny, ale i divadelní badatel, hudební nadšenec a obdivovatel Wittgensteina a Wagnera, odborníkem (téměř) na všechno.

Laďa Buchtám odtajnil, že jezdí do Ústí, ale i do Hamburku, aby zjistil, kam ústí odpadní vody z Prahy. Dokonce si kvůli tomu v Německu nakradl lastury, které mu tento pohyb odpadních vod připomínají. Také povykládal, jak se Ústí stalo inspirací pro Richarda Wagnera při tvorbě romantické opery Tannhäuser.

Témata se střídala jako ponožky – Laďa například vysvětlil, co jsou jeho oblíbené miniopery, proč má rád bunkry civilní obrany, jaké je jeho nejoblíbenější místo v Praze, v jaké kanceláři pracoval Franz Kafka a kdo byl filozof Wittgenstein aka Laďův miláček.

Na závěr tento renesanční muž naznačil, že by potřeboval vydavatele pro svou knihu, jejíž tisk bude stát pouhých 25 000 korun.

Chcete si uvědomit, že nevíte nic o Ústí nad Labem ani o cestě odpadních vod do moře? Pusťte si do uší a duše Buchty a zjistíte, že svět je pořád tajemstvím.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.