„Uvěřil jsem. Klimatická změna je nové náboženství,“ říká David Zábranský v Liberatuře

18. červenec 2019
Liberatura

Brexit, czexit, elitexit. Co kdyby se kreativci s latéčkem, kteří nesnášejí politické populisty i jejich primitivní voliče, sebrali a odešli z Evropy? ptá se David Zábranský ve svém novém románu s názvem Logoz. V něm se krom migrace liberálních elit věnuje také klimatické změně. 

„Stěhování národů tam zůstalo, ale postupně se mi tam čím dál víc dostávala klimatická katastrofa, nakonec se to propojilo,“ říká Zábranský. „Vstoupil jsem na tuhle vlnu, která se zdá – díky Bohu – čím dál mohutnější. Globální klimatická změna. Mám pocit, že čím dál tím víc reaguju na změny počasí, možná je to stářím, možná skutečně pozoruju nějaké změny. Opravdu jsem uvěřil loni v květnu, kdy jsem jel na výlet do Číny. Po té návštěvě jsem zjistil, že se s planetou něco dít musí. Tak jsem uvěřil. Všude zdůrazňuju, že je to o uvěření – nikdo z nás nemá přístup k ověřitelným faktům, musíme spoléhat na dojmy a na víru.“

Některé hranice nezbouráme. A některé jsou přirozené a nutné, říká David Zábranský

David Zábranský

Jméno spisovatele Davida Zábranského proplouvá sociálními sítěmi často. Naposledy rozvibroval emoce jeho článek o kampani #MeToo, o níž tvrdí, že do společnosti přináší jen další porci agresivity. Každou chvílí se ale nejspíš bude mluvit o jeho novém románu Za Alpami, knize zkoumající hranice mezi lidmi, kulturami, Východem a Západem, muži a ženami, mladými a starými. Jdou zbourat?

Stejně jako v románu Za Alpami se i Logoz věnuje kritice liberálních elit, takže si v pražských kavárnách nejspíš udrží status provokatéra. Nálepky podle vlastních slov dostává často: někdy je konzervativní, jindy levičák, aktuálně také ochránce klimatu. Sám o sobě ale tvrdí, že je „revoluční konzervativec“. „Souvisí to s Giuseppe Tomasi de Lampedusou, který napsal jediný román, Leopard, a tam padne taková slavná věta: Hodně věcí se bude muset změnit, pokud má vše zůstat při starém. To sedí přesně na klimatickou změnu. Potřebujeme revoluci, abychom museli zůstat ve stavu, v jakém jsme teď.“

Poslechněte si Liberaturu s Davidem Zábranským o románu Logoz, o skvělé nové módní značce Dlor i o tom, kde začíná a končí práce spisovatele. 

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.