Už dvanáct škol postavili v Africe

22. červenec 2011

Páteční Universum se vypravilo zkoumat situaci ve školství na černý kontinent. Společně s Martinem Tyburcem byla řeč o projektu Postavme školu v Africe organizací Člověk v tísni a Skaut. Díky penězům českých dárců bylo v rámci projektu vybudováno už 12 škol v Etiopii. Zatím poslední byla otevřena 28. června letošního roku a příští rok snad přibude další.

Pouze každé druhé dítě v Etiopii chodí do školy. V zemi vládne 60% negramotnost a někdejší prosperující stát je stále v hlubokém světovém podprůměru. Vzdělání je přesto ceněno vysoko, přispívá k rozvoji země a škol zřizovaných státem je stále málo.
Organizace Člověk v tísni a Skaut pro podporu vzdělání v Etiopii založily projekt Postavme školu v Africe, kterému se v posledních osmi letech podařilo vybudovat 12 škol a vyškolit několik desítek vyučujících.

Jak se vůbec v Etiopii žije a učí, jak často děti do školy dochází, kolik jich je a proč v říjnu hodit Skautům do kasičky pár korun nebo kam poslat dárcovskou DMS – o tom všem si Pavel Cyprich povídal s koordinátorem sbírky z Člověka v tísni Martinem Tyburcem.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.