„Už žádné plesnivé mikrofony.“ Druhou desku nahráli stonerrockeři The Atavists už ve studiu

14. únor 2018

Královéhradecká čtveřice The Atavists vydává na začátku března svou druhou desku. Kapela kombinuje stoner rock s blues a surfovými ozvěnami, srší energií a dává do hraní všechno. Předvedli to i na první únorové Radio Wave Studio Session.

„Bude neplánovaně o dost víc popová,“ říká o nové desce The Atavists její frontman, kytarista a zpěvák Adam Krofian, který je pod skladbami podepsaný coby hlavní autor. Co pro něj znamená slovo „popová“, nejlépe vystihuje záznam z hraní ve studiu Radia Wave – energií nabitou kombinaci zmíněných žánrů, které nechybí melodie a chytlavost. „Ne že bychom ubrali na tvrdosti, ale je to zvukově víc vyčištěné, i díky tomu, že jsme nepoužili jeden plesnivý mikrofon v plesnivém sklepě, ale že jsme písně nahrávali v profi studiu,“ dodává se smíchem.

The Atavists byli původně jen dvojčlenným projektem a až po nahrání debutové desky se rozrostli v regulérní kapelu s živými bicími a nástrojovou sestavou, která nepotřebuje laptopy či přednahrané party. Aktuálně jsou jejími členy kromě Adama Krofiana také klávesista Jan Hnátek, bubeník Adam Janosik a basák Martin Křížek. Zvuk The Atavists vychází z toho, co všichni členové poslouchají, shodují se mimo jiné na Jacku Whiteovi nebo finských Pepe Deluxé.

The Atavists

Nové album kapele vychází druhého března, což je zároveň i začátek jejich společného turné s Hentai Corporation po klubech, kterých v rodném Hradci Králové, jak říká frontman Adam, není zrovna nazbyt. „Když bychom hledali prostor, do kterého by seděla naše muzika a vešlo se tam aspoň dvě stě lidí, byla by to marná práce. Sousední Pardubice mají v tomhle určitě výhodu. V Hradci ve skutečnosti není ani pořádná scéna, z lokálních kapel mě napadá snad jen dvojice No Rules.“

Poslechněte si celý rozhovor a tři písně, které The Atavists zahráli živě v našem studiu.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.