V Dauhá mi hořely tváře. Možnost závod vzdát jsem ale v hlavě neměla, říká běžkyně Marcela Joglová

19. červen 2020
Rozhovor VR a MM

Do povědomí sportovních fanoušků se zapsala na loňském atletickém mistrovství světa v Kataru. Ještě jako hobby běžkyně skončila v nočním, extrémně náročném maratonu na 20. místě. Mezi Evropankami byla šestá. Netrvalo dlouho a profesionální smlouvu jí nabídla pražská Dukla. „Soustředím se na splnění limitu na letní olympijské hry v Tokiu,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy dnes už reprezentační vytrvalkyně Marcela Joglová.

Do jednatřiceti let bylo pro Marcelu Joglovou běhání pouhým koníčkem. Když ale v roce 2018 na Pražském mezinárodním maratonu skončila mezi ženami druhá, začali se jí ozývat ostatní běžci s tím, že když omezí ostatní aktivity a upraví tréninkové jednotky, může se dostat na vyšší úroveň.

Marcela Joglová

„Kamarád mi domluvil trenéra, který mě nasměroval do Keni a seznámil mě s Jiřím Homoláčem (český reprezentant vytrvalostního běhu – pozn. red.). Řekl mi, že trénink bez vysokohorského soustředění není trénink. To mě nakoplo a pak už to byla jedna velká jízda,“ říká česká běžkyně, která si při studiu na FTVS přivydělávala jako au-pair, později pracovala jako záchranářka nebo kondiční trenérka.

Marcela Joglová (1987) je česká běžkyně, která se specializuje na dlouhé tratě. Po loňském úspěchu na atletickém mistrovství světa v nočním maratonu v Dauhá jí profesionální smlouvu nabídla pražská Dukla. Momentálně dokončuje magisterské studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Před běžeckou kariérou pracovala jako au-pair, záchranářka nebo kondiční trenérka.

Marcela Joglová při závodě v Dauhá, kde vybojovala 20. místo v maratonu na MS 2019

I dnes si však stále musí občas „odběhnout“ k práci. „Na Dukle mám smlouvu do září na poloviční úvazek. Záleží jen na mně, jak to bude dál. Abych se mohla běhu věnovat naplno, musím v brzké době předvést nějaký hezký výsledek. Zatím si mezi tréninky na částečný úvazek přivydělávám papírováním.“

Limit pro nominaci na letní olympijské hry, které jsou kvůli pandemii koronaviru přesunuty na příští rok, je 2:29:30. Osobní rekord Marcely je 2:36:52. „Sedm minut se zdá hrozně moc, ale já jsem to v Rotterdamu zaběhla před více než rokem. Od té doby jsem toho hodně natrénovala. Myslím si, že už jsem jinde,“ říká na Radiu Wave česká běžkyně, pro kterou by měl být prvním pokusem o splnění kvalifikačního limitu prosincový maraton ve španělské Valencii.

Marcela Joglová

Jak se Marcele změnil život po podpisu profesionální běžecké smlouvy? Jak probíhá příprava na noční maraton v extrémních podmínkách Kataru? Byl pro ni těžší maraton v Dauhá nebo triatlon? Proč většina profesionálních běžců trénuje v Keni? Jak se Marcela Joglová staví k mediální pozornosti? Co by poradila hobby běžcům, kteří by se ve svém tempu chtěli zlepšit? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.      

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.