„V dokumentech teď nejvíc rezonuje mezioborovost.“ Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů AFO je podruhé online

6. květen 2021

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů se už druhým rokem nuceně koná online. 56. ročník AFO Olomouc letos trvá do 11. května a nabízí zdarma ke zhlédnutí téměř stovku soutěžních snímků. Nejvíc v dokumentech rezonuje interdisciplinarita. „Věda je v současnosti o spolupráci napříč obory a zároveň je to jediná šance na úspěšnou adaptaci na klimatickou krizi,“ shrnuje pomyslnou jednotící linku nově vznikajících dokumentů vedoucí programu AFO Ondřej Kazík.

Festival AFO se již podruhé musel nuceně přesunout do online prostoru. I po roce a loňské první zkušenosti je to podle Kazíka pořád velká výzva.

Ondřej Kazík

„Nejdůležitější je navodit atmosféru toho rituálu, kde se lidé schází. Letos máme také víc programu venku, například interaktivní výstavu, která vznikla ve spojení s Muzeem umění Olomouc a potrvá až do června. Dali jsme si záležet i na všech audiovizuálních výstupech, aby to bylo tip ťop a profesionální,“ shrnuje.

Z domácích dokumentů v letošním programu Kazík vyzdvihuje česko-švýcarský snímek Living Water – Žít vodu Pavla Boreckého, který podle něj velmi dobře obstojí i v mezinárodní konkurenci. „Je uváděn i na festivalech ve Švýcarsku nebo Dánsku, věnuje se krizi vody v Jordánsku a má nádherný vizuál.“

Součástí letošního doprovodného hudebního programu je také experimentátorka Nikol Štrobach. Ta pomocí senzorů, které se gelovými elektrodami připojí na rostliny a dokážou tak snímat rytmus a vytvářet tóny, odehraje svůj live set přímo ze skleníku.

Jak se k hudbě rostlin Nikol dostala? Co plánuje v blízké budoucnosti s kolektivem Bastl Instruments a vydá někdy vlastní tvorbu, nebo se bude dále soustředit především na živá vystoupení? Poslechněte si celý rozhovor s Nikol Štrobach a Ondřejem Kazíkem, abyste se mimo jiné dozvěděli, kde budou k vidění některé snímky z letošního programu AFO po skončení festivalu 11. května.

Nikol Štrobach
Videopřenos z AFO
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.