V Gruzii si všechno domluvte třikrát a užívejte si nepřekonatelnou pohostinnost, říká v zemi žijící Ivana Bursíková

9. prosinec 2019

V Gruzii člověka život staví do extrémů, aniž by o to stál, tvrdí Ivana Bursíková, která v zemi už 13 let působí jako vedoucí neziskové organizace a průvodcuje v tamějších horách. 

„Jet k moři je v Gruzii asi to poslední, co bych sama doporučila,“ říká Ivana Bursíková, i když čistotu oblázkových pláží na pobřeží Černého moře respektuje. Sama si totiž zamilovala především hory, po kterých ráda putuje na koních. „Kavkaz je něco opravdu unikátního a každá jeho oblast je jiná. Horská sedla oddělují absolutně odlišné oblasti. Já mám nejraději Tušsko. Je to tam šíleně krásné. Přes vysoké sedlo se pak dostanete do zapadlého Chevsurska. Dál na západ je turističtější oblast Kazbegi, za ní zase dál opuštěná oblast Rača, kde musíte počítat se spaním venku…,“ začíná v Casablance vyjmenovávat Ivana Bursíková, která mj. spravuje web DoGruzie.cz

Když se něco řekne… tak to neplatí. Až když se to řekne znovu

„Pokud si někde domluvíte přespání, všechno si domluvte třikrát,“ radí. „Na všechno vám totiž řeknou ano už jen proto, že vám chtějí udělat radost. Teprve několikáté zkontaktování majitele a ujištění se například ohledně ubytování nebo jiných služeb vám dá jistotu, že na vás čeká to, co chcete,“ radí zkušeně.

Čtěte také

Tbilisi s Matkou Gruzií i ufony

„Tbilisi ještě před deseti lety vypadalo, že mi spadne na hlavu. Ale je to fantastické město. Hodně se změnilo. Nad Tbilisi se tyčí Narikala, sídlo nejmocnějšího Gruzínce Ivanišviliho, které vypadá, jak kdyby tam přistáli ufoni,“ popisuje Ivana Bursíková hlavní město. Dodává také, co potřebujete vědět, než se v Gruzii vypravíte do kostela nebo budete s hrdými místními mluvit o víře.

Neziskovka Agora, kterou Ivana Bursíková vede, usiluje podle jejích slov o zlepšování vztahů mezi veřejností a politiky a věnuje se také neformálnímu občanskému vzdělávání. „Vztah k veřejnému prostoru je nejen ve Tbilisi, ale v celé Gruzii zvláštní. Gruzíni mají krásné byty, které vlastní, ale když vyjdete do společné chodby, tak se můžete zabít, v takovém je stavu,“ říká Bursíková, která o Gruzínech mluví vřele s láskou, ale zároveň se nebojí být kritická.

Nenechte se ujíst k smrti!

„Gruzíni se snaží člověka ujíst k smrti. Jejich pohostinnost je nepřekonatelná,“ usmívá se Ivana Bursíková. „Dojíst znamená dostat další porci, vlastně tím říkáte, že hospodyně nenavařila dost,“ upozorňuje na základní kulturní pravidlo. Z kulinární stránky probíráme v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave placky chačapuri, masové knedlíčky chinkali, vína, minerální vody a další gastronomické speciality.

Koně, Kavkaz, Tbilisi, poušť i národní parky… Poslechněte si záznam celého vysílání cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.