„V rodném městě se cítím jako mimozemšťan.“ Fotografka Marie Tomanová o návratu do Mikulova a setkání s Kim Gordon

10. březen 2020

O tom, jak se po osmi letech v New Yorku cítí doma na Moravě, vypráví na nové výstavě fotografka Marie Tomanová. Redaktorce Veronice Ruppert vyprávěla, jaké je být turistou ve svém rodném městě. A došlo i na historku z prvního Mariina setkání s ikonou indie rocku Kim Gordon.

„Určitě si vždycky procházejte spam v e-mailu. Právě tam jsem nedávno našla nabídku k focení s Kim Gordon. Nemohla jsem věřit tomu, že to je TA Kim Gordon ze Sonic Youth, kterou mám fotit,“ říká Marie Tomanová. Vypráví mi historku z hip newyorské galerie s prosklenými stěnami, kam ji Kim pozvala na živou hudební performance. Poslechněte si, proč na tohle setkání Marie nikdy nezapomene.

Když Marie Tomanová před osmi lety odjížděla do USA, kromě přátel a spolužáků z FAVU ji nikdo neznal. Ve škole v Brně dělala malby a lepty a až v Americe začala vážně fotit. Sérií syrových a křehkých autoportrétů v divoké přírodě se jí povedlo zaujmout umělecký svět i populární média. Silnou osobní a generační výpovědí byl i další velký projekt, Young American, který obletěl světové galerie a nejsledovanější popkulturní média, od Dazed přes I-D, Another nebo Interview. Stejnojmenná kniha, která měla křest v Americe, Evropě i v Japonsku, je už beznadějně vyprodaná. Rozhovor o Mariiných začátcích ve Spojených státech a cestě k fotografii si můžete poslechnout tady.

Jak společné focení Marie Tomanové a Kim Gordon dopadlo, můžete vidět na titulce brooklynského uměleckého magazínu Suited. A v Praze na Žižkově máte příležitost navštívit novou Mariinu výstavu s názvem It Was Once My Universe. Každý, kdo někdy na pár let odjel do ciziny, zná ten zvláštní pocit při návratu domů. Když je všechno stejně, ale přitom úplně jinak než dřív.

Jak dnes vidí Mikulov, své rodné město, fotografka Marie Tomanová? A jaké bylo její první setkání s Kim Gordon? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.