V rudé věži smrti třídili vězni uran. A pak umírali. Připomíná je zážitková expozice od studia COSMO

30. listopad 2023

Tereza Kabelková a Jiří Kabelka spolu navrhují ve studiu COSMO, ale také žijí v rekonstruovaném dejvickém bytě. Mluvili jsme s nimi o památnících v Jáchymově, ale i obkladech v jejich koupelně.

V uranových dolech v Jáchymově pracovali především političtí vězni. Byl mezi nimi i pradědeček architektky Terezy Kabelkové. „Praděda nikdy nemluvil o tom, co se přesně v táboře dělo, stejně jako spousta dalších vězňů. Ta historie byla tak náročná, že to nikomu neřekli,“ říká Tereza Kabelková.

Jejich příběh vypráví tedy až teď ona. Spolu s Jiřím Kabelkou a dalšími kolegy navrhli expozici v rudé věži smrti, což bylo nejtěžší jáchymovské pracoviště. Vězni tu třídili radioaktivní uran a mnoho z nich zemřelo na nemoc z ozáření.

Studio COSMO navrhlo i další památníky. Jak připomínat staré události architekturou? Musí se člověka dotknout. „Z čím více stran to na vás působí, tím je zážitek silnější a je větší šance, že se to ve vás zavrtá a po odchodu z památníku to nevyprchá,“ říká Jiří Kabelka. „Monumenty někde uprostřed trávníčku v dnešní době nefungují,“ říká Tereza Kabelková.

Kabelkovi jsou manželé a společně si také rekonstruovali byt v pražských Dejvicích, takže jsme mluvili o téhle jejich práci. Co si doma udělali dobře? A co ne? Pracují taky na mnoha dalších projektech, z nichž některé se blíží dokončení: „Ten pocit, když poprvé vejdete do prostoru, co jste navrhli, je nepopsatelný. Když jsem přemýšlela, kdy jsem nejšťastnější v práci, tak je to tenhle moment,“ říká Tereza Kabelková.

Architekti ze studia COSMO mají rádi rozmanitou práci. V Bourání jsme s nimi mluvili o památnících i o koupelnách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka