V Tolkienově světě by se můj čaroděj staral o pohodu, říká Rado Szajter o své nové kapele

1. březen 2023

Radomír Szajter je (dnes již bývalým) kytaristou řezavého tria Pacino, krom aktivní tvorby byl ale vždy i horečnatým konzumentem hudby a umění všeho druhu. Leccos z jeho zálib se teď promítlo do nového projektu Ginger Wizard. Záliba v dungeon synthu vzala brzy za své, tím více prostoru si tak na albu The Feast for The Dead King & Other Musical Themes mohly uzurpovat jiné žánry i kulturní inspirace.

K tomu Rado dodává, že když byl za svou přítelkyní v Japonsku, měl najednou dostatek času, prostoru a také podnětů, jež byly dány úplně jiným prostředím, což pozdější podobu jeho projektu silně ovlivnilo. V souvislosti s Japonskem, konkrétně městem Kjóto, pak zmiňuje i jméno Jukio Mišima, které patří významnému spisovateli, nebo hudebníka Philipa Glasse. Od toho pak v Modelářích zazní i jedna navýsost zajímavá skladba, která Rada také hodně inspirovala.

Stejně jako filmy Petera Jacksona, což vedlo nevyhnutelně k tomu, že když se Rado rozhodl pracovat a hrát s kompletní kapelou, dostal projekt celý název Ginger Wizard and The Peter Jacksons. Jeho sestavu tvoří v současné době ještě například Tomáš Vondra (Orient, Tomáš Palucha) nebo Vítek Chaloupecký (Rutka Laskier, Tomáš Palucha). Právě oni pomohli Radovi nahrát dva songy na chystaný sedmipalec u Stoned to Death Records. I z něho pak jedna ze skladeb zazněla v Modelářích v úplné premiéře.

Odkud se vzal název nové kapely Rada Szajtera, odkud nápad nechat si na cover art namalovat vlastní portrét a kde teď vlastně malba výtvarníka Jakuba Gajdošíka visí? Modeláři se vydali na dobrodružnou výpravu, která obsáhne Japonsko, Orlovou i kuchyň zaplněnou vůní kadidla.

Spustit audio