Vagínou proti patriarchátu. Jsou Chudáčci emancipační pohádka, nebo mainstreamová kamasutra?

2. únor 2024

Prvního února vládla ve studiu zlomenost. Tři chudáčci Aleš, Vít a Tomáš se sešli u mikrofonů a opět šířili jen skepsi, zmar a opičí puch. Věděli totiž, že je čeká hodně těžký rok. A že možná někoho z nich Willem Dafoe přešije na prasokohouta.

Chudáčci Yorgose Lanthimose smiřují mainstreamové publikum a tohoto velkého řeckého autera, jednoho z těch excentrických géniů současnosti,“ představuje Aleš tvůrce snímků jako Špičák, Humr či Zabití posvátného jelena. Ale na rozdíl od většiny je tentokrát u jeho novinky notně kritický. „Nejedu na vlně adorace tohohle filmu,“ říká o snímku, který je tentokrát až příliš spokojený sám se sebou.

„Je to nejdiváčtější a možná nejdětinštější Lanthimosův film, ale zároveň ho beru i jako pozoruhodný posun v režisérově díle,“ lehce oponuje Tomáš, protože – na rozdíl od hrdinů předchozích filmů uvízlých v podivných systémech pravidel – se tentokrát protagonistka této radikální emancipační pohádky pohybuje zcela mimo systém. Hlavně díky tomu, co má mezi nohama. „Aby to mohlo fungovat, vše se musí odehrávat v extrémně nepravděpodobném, zflikovaném světě, Dafoe vypadá jako Frankensteinovo monstrum, ale zároveň je geniálním vědcem, viktoriánský svět je řízlý futurismem, sama hrdinka je kráska i zvíře.“

„Je to zároveň u Lanthimose známá situace prázdné nádoby, kterou se zlý otec tyran snaží naplnit jakýmsi bezpečím,“ podotýká Vítek. „Vždycky dbal na to, aby ukázal, jak jsme odsouzení opakovat ty samé chyby a rituály, jak je ta naše existenční trapnost bezvýchodná. Tohle emancipační východisko mu úplně nevěřím.“ Tentokrát se zkrátka tři chudáčci při hodnocení této mainstreamové kamasutry neshodli a zaujali raději ve studiu sexuální polohu býka.

Proč Henry Cavill vypadá jako nesnesitelná krychle? Na koho uvalili kletbu trapnosti a diskomfortu? V jakém filmu těžce chyběl Husák? Jak se sexuálně budí babičky? A kdo zvrací na nebesích? Perkele saatana.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.