Vamos a la playa! Španělsko je zemí sebevědomých žen a líného kapitalismu

8. září 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, přivítaly jen samy sebe. Nejednalo se však o klasické natáčení v prostorách Českého rozhlasu, ale o studio improvizované. Obě totiž jely na takzvanou dovolenou do Španělska.

Natáčení proběhlo v Ivanině luxusním hotelovém pokojíčku a Buchty tam po asi třídenním pobytu ve Valencii probraly jako protřelé nomádky kdeco –⁠ že mají Španělé silné vlasy, rádi nosí elastické upnuté overaly a jíst tu v místním bistru není nic, co by obě ženy ve středním věku doporučovaly.

Zuzana nadávala na siestu, kdy se zastaví kola kapitalismu a není možné si koupit ani kolový nápoj. Moderátorky také kvitovaly s povděkem, že obyvatelky Španělska působí, že přijaly své tělo a nebojí se ho ukázat. Ivaně se zase líbilo, že se tam hodně sedí na ulicích. To však Zuzanu zase tak neuhranulo, protože ve slumu, kde bydlela, sedává hodně narkomanů, což zas tak cool není.

Pak Buchty ještě doporučily pár konkrétních tipů ve Valencii, probraly mystický rozměr stříhání vlasů, Lennyho Kravitze a online dating s muži po výkonu trestu a mohlo se jít domů. Tedy vlastně do ulic, z nichž se ozývá „vamos a la playa“. 

Chcete se o Španělsku dozvědět víc, než toho už znáte z filmů Pedra Almodóvara a špániny pro samouky? Pusťte si do uší a hlavně duše aktuální díl Buchet a zjistíte, že život je jinde, konkrétně ve státě plném toreadorů a gaspacha.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.