Váránasí vždycky byla turistická past. Ale zároveň má obrovské kouzlo, říká indolog Jiří Krejčík

31. říjen 2023

Proměny Indie, její poutní místa, vznikající megalomanské stavební projekty, náboženský turismus a oblíbené smaženky z nádražky přibližuje Jiří Krejčík.

„Nejvíc mě zajímá střední a severní Indie, kam bych ale dobrovolně nejel, na dovolenou bych zamířil naopak co nejvíc jih. Tam je všechno klidnější, je to rozvinutější a bohatší region, všechno tam funguje a především tam mnohem líp vaří,“ říká indolog Jiří Krejčík v cestovatelském podcastu Radia Wave.

Chutě Indie

Jiří Krejčík letos vydal netradičně výtvarně řešenou a populárně koncipovanou knihu Smaženky a machři. Doprovází ji sloganem „Současná Indie pohledem z okna nádražky. Věštění z bublinek rozpáleného oleje a hledání smyslu v bizárech země, která tvarem připomíná samósu.“ Kdo jsou v jeho knize ti machři? Jaká indická jídla má indolog nejradši?

Chrámy, svátky a náboženský turismus

„Váránasí byla vždycky turistická past, ale má smysl ho navštívit,“ říká, když dává tipy na velká poutní místa i podstatně méně známé kouty dnes nejlidnatější a prudce se rozvíjející země světa. Náboženský turismus je každopádně jeden z motorů pohybu společnosti i ekonomickým faktorem. V zemi se staví i třetí největší hinduistický chrám světa.

Indolog a politolog z Filozofického ústavu Akademie věd ČR Jiří Krejčík

Vyrazit se dá i na místa, kde se zrovna konají náboženské svátky… „Pokud na to ovšem máte nervy. Tam jsou potřeba,“ usmívá se a zmiňuje jeden ze svátků z vlastní zkušenosti, narozeniny krále Rámy. „Podle nejstřízlivějších odhadů tam bylo půlmilionu návštěvníků, podle oficiálních milion a půl.“

Jak se mění současná Indie? A jak se mění indická kuchyně v Evropě? Jaký zapadákov by indolog Jiří Krejčík doporučil zkusit navštívit? Poslechněte si kompletní novou epizodu podcastu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.