Ve Španělsku roste zneužívání skopolaminu. Drogy, která oslabuje lidskou vůli a působí výpadky paměti

28. červenec 2016

Anglická verze španělského zpravodajského webu elpais.com přináší článek o droze jménem skopolamin, které se také přezdívá Ďáblův dech.

Jako lék se látka skopolamin používá při nevolnostech spojených např. s pohybem nebo cestováním. Mezi její vedlejší účinky však patří ospalost, ztráta zábran, oslabení vůle a výpadky paměti. A právě pro tyto účinky je droga zneužívána.

V Latinské Americe, především v Kolumbii, už ji dobře znají. Zneužívá se tam při různých kriminálních aktivitách – omámeného člověka je snazší okrást nebo sexuálně zneužít a oběť se nebrání a často si poté moc nepamatuje. Nyní se zdá, že se droga šíří do Evropy. Není divu. Je celkem levná a snadno dostupná na internetu.

Zkušenosti ze Španělska

Zaměstnanci madridských nemocnic hlásí rostoucí počet případů, kdy byla droga použita při spáchání kriminálního činu, především sexuálního zneužití žen, ale také při okradení seniorů, kteří si pak nepamatovali události posledních hodin.

Jedna z madridských nemocnic se soustředí na osvětu týkající se skopolaminu. Problém je, že látka vydrží v těle maximálně několik hodin, poté už je velmi těžké ji rozpoznat a prokázat, že hrála v konkrétní situaci roli. Je tedy možné, že se s ní lékaři setkávají mnohem častěji, než uvádí oficiální data, jenže to nemohou prokázat. Jen vzácně se takový případ dostane až k soudu.

Po několika případech zavedla jedna barcelonská nemocnice protokol, který zaměstnancům umožňuje rozpoznávat případy zneužití skopolaminu. Loni podobný dokument přijaly další madridské nemocnice.

Nový trend? A co s tím? Vzdělávat

Zpráva o zvýšeném zneužívání skopolaminu je ze Španělska, ale stejně tak se může týkat dalších evropských zemí včetně České republiky. Problém je, že když medici drogu neznají, těžko ten případ rozpoznají. Když ale víte, co hledáte, můžete důkazy najít. Chce to dobrou metodologii a trénovaný personál.

Na základě svých zkušeností proto píší španělští odborníci zvláštní metodiku, jak případy zneužití skopolaminu zachytit. A také volají po větším vzdělávání: veřejnosti i zainteresovaných odborníků – od lékařů přes policii a sociální pracovníky až po právníky a soudce.

Poslechněte si celý výběr z médií Radia Wave.

autor: Irena Buršová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.