Ve vlastní šťávě: Jak na čočku

24. listopad 2014
Ve vlastní šťávě

Zavařování už pomalu odzvonilo, kvašáky jsou našlapány zelím a předpokládá se, že pod starým dubovým krovem, zčernalým kouřem petrolejky ve vašem panelákovém bytě, tiše visí těžké copy cibule a česneku, pytlík křížal a sušených hub z Jizerek. Ve sklepě v navlhlém písku dřímá křupavá mrkev a celer s řepou a v krechtu čeká na svou chvilku několik jutových pytlů plných brambor, nakoupených u silnice cestou do Českých Budějovic za čtyři koruny kilo.

Přichází čas revidovat zásoby na zimu, které nás spolehlivě zasytí v době plískanic. Kromě hrnců sádla a šmalcu a výše uvedených zimních zdrojů jsou to v našich krajích především luštěniny a obiloviny.

Čočka je pro mě jednou z nejvděčnějších a nejmíň náročných luštěnin s širokým spektrem ceny i kvality. Určitě se shodneme na tom, že jako pro mě je čočka požehnáním, pro jiné (jejichž maminky, babičky a kuchařky ve školce a škole si nefrčely na kuchyni Blízkého, Středního a Dálného východu) byla trestem a kletbou. Tady se samozřejmě bavíme o hnědé čočce loupané, uvařené na kaši, prolité octem a v tom nejhorším případě doslazené cukrem a zahuštěné jíškou. Ale i ta se dá připravit dobře.

Zkuste tohle: čočku si přeberte a namočte na několik hodin. Potom ji uvařte, ale ohlídejte, aby čočka nebyla rozvařená, a ve chvíli, kdy je al dente (tedy na skus, jak říkáme my Pražáci), ji sceďte a nechte stranou. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Stejně tak česnek. Připravte si kvašenou okurku a trochu slaného láku. Pozor! Kvašená okurka není sladkokyselá sterilovaná! Užijte tuk podle preferencí: šmalc, sádlo, máslo nebo kvalitní slunečnicový olej s vůní jadérek. Cibuli usmažte dozlatova – to je to sladké, co nám nahradí cukr. Ke konci smažení nezapomeňte přidat nakrájený česnek. Ne dřív! Spálil by se a zhořkl by. Nakonec tuhle sladkou a voňavou dobrotu vmíchejte do sypké čočky, osolte a opepřete, vmíchejte kvašenou okurku nakrájenou na nudličky a chuť čočky vylaďte slaným a kyselým lákem. Všechno korunuje kousek petrželky nebo koriandru – et voilà! Teplá příloha, zastudena salát s lahodnou chutí a vůní s vyrovnaným obsahem tuku, bílkovin a zeleniny.

03020038.jpeg

Žádná jíška, žádný ocet a hlavně žádný cukr. Podobnou službu vám prokáže na kostičky nakrájená a dozlatova usmažená kořenová zelenina, která čočce dodá navíc bohaté aroma a nasládlou chuť. A někdy příště si poštěbetáme ještě o čočce červené, zelené a černé.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.