Většinu hrůz jsme ani nezveřejnili. Reportéři Štorkán a Kubant o práci na kauze o kutnohorské sektě

28. květen 2024

Jak fungovala kutnohorská sekta vedená Richardem Šifferem? Od 27. května můžete poslouchat novou, pětidílnou podcastovou sérii Stoupenci Martina Štorkána a Víta Kubanta o několikaměsíčním pátrání a shromažďování dosud neznámých svědectví a výpovědí, které poodhalují zrod a fungování sekty i okolnosti tragického vyvrcholení. „80 procent těch hrůz jsme ani nezveřejnili a doufáme, že to tak zůstane,“ shodují se oba investigativní reportéři v rozhovoru o celé kauze.

„Některé z výpovědí se mnou otřásly extrémně, měl jsem slzy v očích,“ přiznává Martin Štorkán, který původně na kauze začal na podzim 2022 pracovat sám, ale záhy se k němu přidal Vít Kubant. „Doufám, že to zůstane pod pokličkou, protože jde o velmi intimní věci a není potřeba je zveřejňovat. Jestli se nám Richardovu manipulaci nepodařilo popsat tím, co jsme zveřejnili, nic dalšího by nepomohlo,“ dodává Vít k tomu, do jak extrémních poloh se Richardem vedená kutnohorská sekta v průběhu let dostala.

„Nejtěžší bylo pochopit, jak je možné, že vzdělaní lidé uvěřili teoriím Richarda Šiffera a pak smířit se s násilím, které se tam dělo. Že jsou tam oběti trestných činů, které nic špatného neudělaly,“ zmiňuje Vít Kubant zlomové chvíle celé kauzy, ve kterých se s Martinem Štorkánem navzájem podporovali, aby měli sílu pokračovat v práci. „Každý z nás měl několik momentů, kdy si říkal, že to nezvládneme dodělat a dotáhnuli jsme to do konce jen díky tomu, že jsme na to nebyli sami,“ potvrzuje Martin Štorkán důležitost faktu, že na celé kauze pracovali společně.

Jak rozsáhlá byla ve skutečnosti kutnohorská sekta vedená Richardem Šifferem? Čím se oběma reportérům dařilo přesvědčit její členy, aby s nimi hovořili? Jak daleko do minulosti se Martin s Vítem ve své práci při odkrývání fungování sekty dostali? O čem bude bonusový díl Stoupenců? Poslechněte si celý rozhovor i pětidílnou podcastovou sérii Stoupenci. 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.