Viah: Snažím se nabourávat mýtus, že introvertní hlasy jsou slabé

26. duben 2019

Proč nominantka do letošního Czechingu Viah pochybuje o možnostech úspěchu na tuzemské hudební scéně a vidí svou budoucnost v zahraničí? Poslechněte si celou Studio Session a rozhovor s mladou performerkou.

„Moje hudba má největší sílu v rámci performance. Na desce to totiž může působit jako introvertní hlásek utopený v hudební produkci,“ říká zpěvačka vietnamského původu Viah o rozporu mezi jejím debutem Tears of a Giant, který produkoval Jiří Burian, a živým vystupováním. Jedna z nominovaných do letošního exportního projektu Radia Wave Czeching ostatně vnímá zahraničí jako jasnou destinaci pro svou hudbu. „Od začátku nemířím jen na český trh. Zahraničí je pro mě jeden z hlavních cílů.

Viah

Nemám pocit, že bych se tady mohla uchytit,“ poodhaluje skladatelka svou kariérní vizi. Přesto ale tuzemskou scénu nedávno obohatila prvním z večerů ve vlastní dramaturgii pod hlavičkou Calorific, na kterém představila nová, dle ní zásadní jména mladé české elektroniky. „Není to koncept, který má vytvořit nějakou novou scénu. Bylo pro mě důležité dát prostor mladým umělcům, aby navzájem oslovili svá publika. Všichni se snažíme o nějakou novou elektronickou tvorbu. A to naše fanoušky sbližuje. V tom je to pro mě zajímavé,“ vysvětluje Viah, která se hudbou zabývá poslední 4 roky svého života.

„Vyrostla jsem v divadelním a tanečním prostředí. Performance je pro mě přirozenější, než kdy byla hudba,“ dodává umělkyně, kterou budete moct v plné síle vidět na Wave Stage na letošním Metronome Festivalu.

Poslechněte si 3 písně z alba Tears of a Giant ve skromném prostředí našeho studia i celý rozhovor s Viah.   

autor: Jakub Kaifosz

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.