Vítězové soutěže Best in Design: pivní pípa, 3D jazyk a módní kolekce s tajnou řečí alchymistů

31. březen 2020

Vyhlašování vítězů soutěže Best in Design patří obvykle do veřejně přístupného programu přehlídky Zlín Design Week. Ale protože se festival s ohledem na opatření proti COVID-19 přesunul do online prostředí, probíhá vyhlášení vítězů letošního 11. ročníku Best in Design exkluzivně ve vysílání Radia Wave. Poslechněte si, jaké tři práce vybrala porota jako nejlepší z víc než čtyř stovek přihlášených z celého světa.

Produktový a průmyslový design

Nikola Mikulecká: Výčepní stojan s pivními tácky z porcelánu

„Řada návrhů v soutěži byla vyrobená z recyklovaných materiálů nebo se vracela ke starým poctivým materiálům,“ říká porotce kategorie Produktový a průmyslový design Marek Weidlich. Na návrhu porcelánové pípy od Nikoly Mikulecké porotu kromě zajímavé volby materiálu zaujala i připomínka zapomenuté hospodské kultury. „K pípě patří i porcelánové pivní tácky, které mají setřenou glazuru na okraji. Díky tomu na ně může hospodský psát počet piv, což se přesně takhle dříve dělalo,“ vysvětluje designérka Nikola Mikulecká.

Nikola Mikulecká: Výčepní stojan s pivními tácky z porcelánu

Komunikační design

Lukas Keysell: Universal Expression

Poslechněte si, čím porotu zaujal projekt s názvem Universal Expression, se kterým vyhrál kategorii Komunikační design původem dánský a v Německu studující autor Lukas Keysell. Jde o návrh nového 3D jazyka, který vychází ze segmentů několika existujících jazyků.

Lukas Keysell: Universal Expression

Fashion Design + hlavní cena soutěže Best in Design

Milan Flíček: I Will Meet You During The Sunset

Když se na pánskou kolekci Milana Flíčka podíváte, historická inspirace je to poslední, co by vás napadlo. Designér, který aktuálně studuje Akademii umění, architektury a designu v Dánsku, s ní pracuje velmi rafinovaně. Poslechněte si, jak je do kolekce z deadstockových materiálů zapojený tajný jazyk alchymistů z doby Karla IV., armádní elegance Tomáše Garrigua Masaryka nebo starý genderový stereotyp ohledně růžové barvy.

Milan Flíček: I Will Meet You During The Sunset

Poslechněte si, jaké práce ocenila porota mezinárodní soutěže Best in Design. Čím zaujaly návrhy pivní pípy, 3D jazyka a módní kolekce inspirovaná životy Karla IV. a T. G. M.?

Best in Design je mezinárodní soutěž pro designérky a designéry do 30 let. Podrobné informace o soutěži najdete na webu www.bestindesign.cz a na webu festivalu Zlín Design Week, v rámci kterého se soutěž už šestým rokem koná.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.