Vítězové ve válce! Je Survivor i po dvaceti letech nejzábavnější televizní soutěží?

26. květen 2020

Vítězové ve válce. Takový podtitul nese už čtyřicátá řada americké reality show Survivor, kterou vysílá CBS už dvacet let. Soutěžící mají za úkol přežít třicet devět dní s minimem vody a jídla, postavit si přístřešek a zvládnout rozdělat oheň. Každé tři dny navíc vyloučí soutěžící jednoho spoluhráče. Od zkoušky fyzičky a vůle se pořad postupně přesunul ke hře intrik a společenské manipulace. Jak vnímat poslední řadu, kde soutěžilo dvacet předchozích vítězů?

Filmová producentka Hana Blaha Šilarová, která je fanynkou už několik let, má jasno: „Já jsem asi v životě nebyla víc napjatá, než když jsem čekala na tuto sérii. Je super. Zároveň se ale hrozně odlišuje od ostatních tím, že proti sobě hrají vítězové předchozích řad, a je tak pro všechny ještě důležitější tuto řadu vyhrát. Soutěžící totiž chtějí dokázat svoji hodnotu – u těch, kteří v minulosti vyhráli kontroverzně, tím spíš.“

S tím, že je tato řada výrazně lepší než předchozí, souhlasí i autor pořadu Ektoplazma Antonín Tesař. Nedostatky se ale podle něj stále vyjevují. „Myslím si, že spousta problémů, které mají i předchozí řady, zůstává. V posledních sezonách se ten vývoj strategií pohnul tím směrem, že vítězí ti nejprůměrnější. To se sice v případě téhle řady nestalo, ale druhá polovina řady k tomu směřovala a má klopotné tempo,“ říká Tesař. Čtyřicátá řada také po dvaceti letech zvýšila částku, o kterou se soutěží. Zasloužil si vítěz této řady dva miliony dolarů? A kterým postavám se nejvíc fandilo? Poslechněte si celý díl.

Vývoj pořadu a samotné hry za dvacet let je pozoruhodný. Z televizní show se v podstatě stal sport. Měnila se forma soutěží, vítězných výzev, výhod, počty kmenů i soutěžících, zkoušely se i různé způsoby výběru soutěžících a hlavně se měnila herní strategie. To se odráží i v dělení hráčů na takzvané Old-school a New-school podle toho, z jaké řady pochází – dělicí čáru tvoří symbolicky fanoušky nejoblíbenější dvacátá řada Heroes vs. Villains. Starou školu reprezentuje snaha tvořit silné aliance o pěti až šesti členech s důrazem na fyzickou sílu a loajalitu. Novou naopak tvorba nestálých uskupení hráčů, kteří spolu hlasují vždy na jedno kolo, s cílem proplout co nejefektivněji vyřazovacími procesy. „Právě způsob, jakým se Survivor organicky vyvíjí, je zcela určitě důvod, proč je tahle show stále jedním z nejsledovanějších pořadů v Americe,“ říká Blaha Šilarová.

Čtěte také

Novinkou tentokrát byly i takzvané fire tokeny, které fungovaly v podstatě jako ostrovní měna. Trosečníci si za ně mohli koupit arašídové máslo nebo i symbol imunity, který by je v případě hrozby zachránil od vyloučení z ostrova. Je to jeden z dalších pokusů producentů, jak hru oživit a představit nové herní koncepty, které by mohly udělat soutěž náročnější a zajímavější nejen pro nové účastníky, kteří doslova na předchozích řadách vyrostli, ale také pro diváky, kteří by se mohli časem nudit. Fanoušci soutěže ale většinou nové herní koncepty odmítají. Co je tedy základem kvalitní řady a které je dobré si pustit? To zjistíte v novém díle Kompotu.

Jak si vybudovala americká reality show za dvacet let svůj hvězdný systém? Říká něco o pozici žen v Survivoru skutečnost, že už šest řad nevyhrála žena? Na kterém ostrově vybudovala show od základu tamní filmový průmysl? Poslechněte si nový díl Kompotu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.