Vláda s námi vyjednává jako teenager, co chce cestovat stopem. Budou knihy, kolejné i MHD dražší?

21. duben 2023

Česká televize před týdnem odvysílala reportáž, podle níž ministr financí uvažuje o zrušení nejnižší 10% sazby DPH nebo přesunutí některých položek do nejvyšší sazby. V situaci vysoké inflace i cen potravin nutně vyvolal návrh pobouření.

Premiér Petr Fiala hned druhý den reagoval, že se nejedná o finální návrh a novináři by neměli dělat unáhlené závěry. Ozvali se i někteří koaliční partneři. Podle uniklého návrhu by se z nejnižší do nejvyšší sazby posunulo například ubytovací zařízení, kulturní akce ale hlavně vodné, stočné nebo teplo, což by ještě více zatížilo inflací strádající domácnosti. Místo tří sazeb 10, 15 a 21 % by se dvě nejnižší mohly sloučit na 14 %.

Oprávněné pobouření

Premiér ve svém tweetu obvinil média, že mylně interpretují návrh jako finální. Nikoliv. Dokonce i jako pracovní verze budí návrh právem pobouření.

Zdražování způsobené potencionálním zvyšováním DPH by za prvé mohlo vést k dalšímu růstu inflace, která v tuto chvíli přesahuje 16 %. Daň z přidané hodnoty se zdá být nejmíň vhodným řešením deficitu státního rozpočtu i proto, že zasahuje často spíše nízkopříjmové skupiny obyvatel, které už v tuto chvíli strádají vlivem vysokých cen potravin či energií. Zasahuje disproporčně také ty, kteří nejsou z dobrého důvodu momentálně ekonomicky aktivní – ženy na mateřské, rodiče na rodičovské, seniory či studenty. Na ně jako by ministr Stanjura ve svém návrhu zapomněl.

Eva Svobodová, politoložka

Bydlení na kolejích, knihy, veřejná doprava

Studentů by se mohlo dotknout například zvýšení DPH na ubytovací zařízení, což by zvedlo ceny už tak drahých kolejí, na to mimo jiné poukazovali pirátští poslanci. Z nejnižší sazby 10 % na 14 % by se měly přesunout knihy nebo taky veřejná doprava, na které jsou mladí lidé často závislí. Populačně silné ročníky v těchto týdnech bojují o to dostat se na střední školu podle svých představ. Do budoucna ale budou naopak bojovat politické strany o jejich přízeň. Zatím je do svých plánů vláda ale příliš nezapočítává.

Vláda několikrát proklamovala, že nehodlá zvyšovat daně. Rozpočet chtěla stabilizovat spíše na straně výdajů. Jako by zdanění, které zasáhne především nízkopříjmové skupiny, vlastně ani nebylo daněmi. Ministr Stanjura sice tvrdí, že jde spíš o to systém zpřehlednit a sjednotit na dvě sazby DPH. Jistě, některé položky (například pivo), by mohly být do vyšší sazby zdanění přesunuté. Opravdu se ale nacházíme v situaci, kdy je na takovéto uklízení čas? Obzvláště když hrozí jen další prohlubování inflace?

Nepotěší nikoho

Kabinet se samozřejmě nachází v nelehké situaci. Chce stabilizovat deficit veřejných financí, nechce zvedat daně a z druhé strany cítí tlak, aby více neprohluboval sociální problémy. Je ale třeba připomenout, že hlavní vládní strana ODS v předešlém volebním období hlasovala pro zrušení superhrubé mzdy a do problému vysokého dluhu se tak dostala i vlastním přičiněním.

Čtěte také

Vláda si vzala za cíl snížit schodek státního rozpočtu. Po dvou letech vládnutí už část společnosti čeká, že ministři přijdou s řešením dluhu. Druhá část společnosti zase spíš čeká, že vláda najde řešení postupného zdražování. A nutno podotknout, že situace se bude jen zhoršovat, až začnou Češi v létě houfně vyrážet do Chorvatska a zjistí, že v kdysi drahé zemi jsou potraviny v supermarketu levnější než v tuzemsku. Uniklé informace o možném zvyšování DPH tak ukazují, že vládě se příliš nedaří uspokojit ani jednu část společnosti.

Teenager, co chce cestovat stopem

Jeden můj kamarád chtěl ještě jako nezletilý teenager procestovat jižní Evropu. Aby mu rodiče cestu povolili, zalhal jim, že chce sám procestovat Blízký východ. Cesta po Evropě se rodičům najednou nezdála zas tak hrozná.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Podobnou hru s námi už pár měsíců hraje vláda. Ústy některých ministrů například na začátku roku zaznělo, že vláda uvažuje o zvýšení odchodu do důchodu na 68 let. Od nejdiskutovanější části návrhů důchodové reformy se nakonec ustoupilo. Něco podobného můžeme patrně čekat za pár měsíců s revizí DPH. Od nejkontroverznějších návrhů se ustoupí, druhou část změn vláda bez problémů prosadí. Kdo by nakonec bojoval proti zvýšení DPH například pro kulturu, knihy či veřejnou dopravu když hrozilo, že se zvýší sazba pro vodné a stočné.

Poslechněte si celý komentář Evy Svobodové v rubrice Prolomit vlny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.